Lantos Csaba remek hírekkel szolgált a napelemeseknek

DBZOL20231128044
2023.11.28. 15:35
Lantos Csaba energiaügyi miniszter hivatalosan is megerősítette, hogy a jövő év januárjától visszaengedik az új telepítésű napelemeket a teljes magyar elektromos hálózatra. Lantos Csaba a gazdasági bizottság meghallgatásán mondta el éves beszámolóját.

Lantos Csaba a napelemes kapacitásokra is kitért a meghallgatáson, jelezte, hogy átnézték a teljes hazai hálózatot, a 93 százalékát pedig 2024-től megnyitják az új telepítéseknek. Jelenleg már 245 ezer háztartás rendelkezik napelemmel, a kormány pedig az önfogyasztásra szeretné rábírni a fogyasztókat – írja a Világgazdaság

 Termeld magad, tárold magad

– foglalta össze az intézkedés lényegét Lantos Csaba. Ennek érdekében jelenik meg az új Napenergia Plusz pályázat 75 milliárd forintos keretösszeggel. A támogatás azok számára nyílik meg, akik újonnan telepítenének kapacitásokat, de nemcsak napelemet, hanem akkumulátort is. Az állam a bekerülés kétharmadát fedezi, ekkora az állami támogatás aránya.

Az energiaügyi miniszter szerint meglepő, hogy országosan csökkent az áramfogyasztás tavaly október óta. Ez részben a napenergia-forgalom növekedésének az eredménye.

Lantos szerint kormányzati alapértelmezés, hogy az összenergia-fogyasztást csökkenő pályán tartsák, miközben GDP-növekedés történik. Szerinte Magyarország energiapályája egyértelműen a napelemhez kötődik. A napenergia-forgalomban 2022-ben ezer megawatt új telepítés jelentkezett, ami az idén biztosan meghaladja az 1500-at. Összesen 5500 megawattnyi telepítés van, ebből 2200 háztartási, 3300 pedig ipari.

Az volt a cél, hogy 2030-ra elérjék a 6 ezret, de ez már jövőre bekövetkezik.

Amikor szépen süt a nap, bizonyos órákban az áramtermelés 90 százalékát napelemek adják már most is. Ez Pakssal kiegészülve teljes karbonmentességet jelent az áramban. Csakhogy mivel éjszaka a napelem nem termel, új igény keletkezett a zöldáram tárolására, mert különben elvész

– mondta a tárcavezető, aki szerint 2030-ra az ország energiaigényének 29 százalékát itthon termelhetjük meg.

Új elszámolási rendszer jön

Beszélt arról is, hogy 2024 januárjától bruttó elszámolás lép életbe az újonnan telepített napelemek esetében, és aki szeptemberig adta le az igényét és 2025 december végéig helyezi üzembe, arra onnantól számítva tíz évig még a nettó elszámolás vonatkozik. Ennek érdekében jogszabály-módosítást fognak benyújtani.

A jelentős naperőmű-kapacitás megjelenésével teljesen új dizájnt kapott a villamos áram rendszere. Ez oda vezetett, hogy az idén 88 olyan nap is volt, amikor egy-egy órára nullás vagy negatív ára volt az áramnak

– mondta. Ez annak köszönhető, hogy az északon a német szélkerekek által megtermelt áram, miután vezetékek híján nem tud eljutni Németország déli részeibe, a lengyel, szlovák és magyar piacra kerül, de ehhez kisebb mértékben már a magyar termelés is hozzájárult.

(Borítókép: Lantos Csaba a gazdasági bizottság meghallgatásán 2023. november 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)