Milliárdosok lennénk, ha minden eldobott csikkért kapnánk egy forintot

fustmentes 03
2023.11.28. 19:03
Ha hihetünk a statisztikának, Magyarországon évente 5,6 milliárdnál is több csikket dobunk el az utcán, azaz több mint 15,4 milliót naponta, miközben ez a környezetszennyezés egyik leggyakoribb formája, ami jelentős károkat okozhat. Ezt elégelte meg az egyik budai kerület, és szemléletformáló kampányt indított.

Kérdés: Tudta? Évi 4,5 ezer milliárd csikk végzi az utcán világszerte. Eldöntendő kérdés lévén pedig a válaszok pedig értelemszerűen: igen/nem. Mindez egy szavazóurnára emlékeztető zöld dobozon, a cigarettavégeket bedobva pedig máris voksolhatunk. Arról nincs pontos felmérés, mekkora lehet ez a szám Magyarországon, de

ha lakosságarányosan viszonyítjuk a bő 8 milliárdot a kevesebb mint 10 millióhoz, akkor bizony 5,6 milliárdnál is több csikket dobunk el egy év leforgása alatt. ha hihetünk a statisztikának, több mint 15,4 milliót naponta.

Elkeserítő adat, miközben a cigarettacsikkek eldobása a környezetszennyezés egyik leggyakoribb formája, jelentős károkat okozhat. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi adatok szerint a hazai lakosság 25,8 százaléka dohányzik (ennél csak a bolgároknál, a törököknél és a görögöknél magasabb valamivel az arány), azaz csaknem 2,5 millió fő, feltételezhető, hogy átlagosan naponta legalább hat szálat csak úgy eldobnak – legalábbis a végét, miután elszívták.

Elegük lett, tennének valamit

A Füstmentes.hu együttműködésével a II. kerületi önkormányzat kedden bejelentette a Csikkmentes II. kerület program indítását. A projekt célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak redukálásának fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra, és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra.

Az eseményen elhangzott, hogy a cigarettacsikkekben

  • nem csupán a műanyagrészecskék okozhatnak súlyos környezeti szennyezést,
  • de a mindaz a cigaretta égése során keletkező 7000 vegyület is, amely a levegőbe, vízbe, talajba kerülve ártalmas lehet a környezetünkre – dohányzókra és a körülöttük lévőkre egyaránt –,
  • amelyek közül 93-ról megállapította az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Ezért is vágott bele a csaknem 90 ezer lakossal rendelkező népszerű budai kerület abba a programba, amelyben – a szemléletformálás, ismeretbővítés és az egyéni szokások megváltoztatása érdekében – a „keze alá dolgoznak” a felelős magatartás iránt fogékony dohányosoknak. A program keretében szemléletformáló – szavazóurnára emlékeztető – csikkgyűjtő edényeket helyeznek ki a kerület köztereire, első körben tíz darabot.

Kiszélesítenék a kezdeményezést

Kovács Márton alpolgármester arról beszélt, hogy a II. kerület autentikus helyszín a modellprogramhoz: az önkormányzat saját maga dolgozta ki és indította útjára a Csikkmentes II. kerület elnevezésű projektet, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak csökkentésének fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra, és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra. A mostani együttműködés így a már meglévő alapokon épülhet tovább, és lehetővé teszi a kezdeményezés kiszélesítését. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez egy effajta pilotprogram, az első időszak eredményeit kiértékelve pedig kedvező fogadtatás esetén elképzelhető, hogy a főváros több pontján, más kerületekben is megjelenhetnek hasonló edények – és persze egy best practice átvételét a vidéki nagyvárásokban sem tiltja senki és semmi...

Ennek megfelelően a kihelyezett gyűjtőedények darabszámát folyamatosan hozzáigazítják majd az igényekhez és a tapasztalatokhoz, arra számítva, hogy a program kommunikációja nyomán a gyűjtésbe bekapcsolódók száma és aktivitása is növekszik. A gyűjtőedények felületét a szervezők a kezdeményezés üzeneteinek kommunikálására, illetve felhangosítására is felhasználják. Olyan kérdések, illetve információk jelennek majd meg az edények oldalain, amelyek a gondolatébresztő, az egyéni – akár kis léptékben történő – felelős hozzáállást segítő tartalmaikkal maguk is nagyban hozzájárulhatnak az akció sikerességéhez. Ilyen a bevezetettben említett évi 4,5 ezer milliárd csikkes feladvány is.

A környezetünk és az egészségünk érdekében is a legjobb természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha dohányzunk, akkor a leszokás mellett döntünk

– szögezte le Hajdu Márton, a Füstmentes.hu szóvivője. Meggyőződésük, hogy a legtöbb emberi tevékenységnek létezik ártalomcsökkentett, a környezetre és az egészségre kevésbé káros változata. Hozzátette: azon felnőtt dohányzók esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le, az ártalomcsökkentő megoldások célja az életminőség javítása mellett a környezet védelme. Tapasztalataink szerint ez csak összefogással, valamennyi érintett szereplő bevonásával lehet igazán hatékony.

Hatalmas károkat okozhat egyetlen csikk

Több hektáros területre kiterjedő tüzeket is okozhat egyetlen égő cigarettacsikk eldobása Rozsos Zsolt, a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke szerint, de a természeti környezet, így az erdők és vegetációs területek mellett az épített környezetben is óriási károkat okozhat a felelőtlen magatartás, mind a lakó-, mind pedig az ipari ingatlanokban. Az év vége közeledtével egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a karácsonyi tűzbalesetek egyre ritkábbak, hiszen már nem szokás égő gyertyákat elhelyezni a fenyőfán. Az adventi időszakban viszont egyre több riasztást kapnak a koszorú okozta tűzesetek miatt.

(Borítókép: Füstmentes.hu)