Lázár Jánosék elképesztő ajánlatot tehettek a Strabagnak

2023.12.14. 07:50
Az Építési és Közlekedési Minisztérium 10 millió eurós ajánlatot tehetett a Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő részesedéséért.

A 24. hu értesülése szerint 10 millió eurós ajánlatot tett a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagjáért.

Egyelőre kérdéses, hogy tényleg ekkora ajánlatott tett-e a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a Strabagnak, ahogyan az sem egyértelmű, elegendő lesz-e a 4 milliárd forintos Strabag-rész, vagy az osztrák állam részesedését is meg akarja szerezni a kormány, hogy 100 százalékos tulajdonrészhez juthasson.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, nem túl meghitt a viszony a GYSEV Zrt. magyar és osztrák tulajdonosai között, amin a GYSEV vezérigazgató-helyettesének Lázár János általi kirúgása sem segített.

Hana Dellemann az ausztriai kirendeltséget vezette. Emiatt később a magyar bíróságokhoz fordult Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere, aki arról beszélt, hogy nem szeretnék eladni érdekeltségeiket a magyaroknak.

A cégben három tulajdonos van: a magyar állam, az osztrák állam, valamint az osztrák magáncég, a Strabag SE, de ezek közül Magyarország a többségi tulajdonos a maga közel 66 százaléknyi tulajdonlásával.

A Telex értesülései szerint a magyar állam hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabagnak a GYSEV (Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút) Zrt.-ben meglévő hatszázalékos tulajdonrészére. A vásárlással Magyarország kétharmados részesedéshez juthatna a cégben, Ausztriának pedig 28 százalékot meghaladó tulajdonrésze maradna. 

A vásárlással Magyarország nagyobb befolyást tudna szerezni a vállalatban, és egy jó ajánlat esetén a Strabag SE számára is megérheti az érdekeltségek eladása, mivel a tulajdonosok között feszültségekkel terhelt a kapcsolat. Az érintett minisztérium egyelőre nem kommentálta érdemben a hírt.