Ötszáz forint alatti üzemanyagárat ígér a DK

2024.01.15. 14:45
Ha a Demokratikus Koalíció kerül kormányra, csökkentik az üzemanyagárat – közölte hétfőn a párt alelnöke. Az azonban nem derült ki a nyilatkozatból, ezt hogyan tudnák elérni.

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, ugyan – a fogyasztói érdekeket figyelembe véve – csak két ütemben, de január 15-én reggel végül teljes egészében megemelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. Az emelésre a Pénzügyminisztérium adott utasítást, brüsszeli előírásokhoz igazodva, még tavaly júliusban. Ez azt jelenti, hogy összesen 41 forinttal kerül többe egy liter benzin és egy liter dízel, mint tavaly év végén.

  • A benzin átlagára 576 forint,
  • a dízelé 605 forint lett literenként hétfőre virradóan.

Varju László, a DK alelnöke online sajtótájékoztatóján reflektált erre a hírre. Arról beszélt, hogy idén már kétszer emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója, ezért 41 forinttal drágult a benzin és a gázolaj.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy Romániában hetven, míg Szlovéniában és Horvátországban ötven-hatvan forinttal olcsóbb egy liter benzin, mint Magyarországon.

„A benzin lassan luxussá válik hazánkban, az áremelés pedig minden termék és szolgáltatás árába beépül, ami tovább gerjeszti az inflációt” – fogalmazott a parlamenti képviselő, aki azt már nem részletezte, hogyan tudnák csökkenteni az üzemanyagok árát.