Itt a friss adat: jelentős meglepetés az élelmiszerek inflációjában

2024.02.09. 14:42
Több mint két éve, pontosan 30 hónapja nem volt olyan alacsony az éves alapon mért élelmiszer-infláció, mint 2024 első hónapjában – jelezte pénteken a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az élelmiszerek inflációja pedig ennél is alacsonyabb, 3,6 százalék volt.

A gazdasági növekedés helyreállításának szempontjából is kedvező folyamatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett a GVH által működtetett, Minőségi-díjas online árfigyelő rendszer is hozzájárult

– jelezte közleményében a versenyhivatal.

A KSH adatai szerint 2023 első hónapjához képest az élelmiszerek árának emelkedése 2024. januárban 3,6 százalék volt, ami további 1,2 százalékpontos csökkenés a 2023 decemberében mért 4,8 százalékos értékhez képest.

Elolvadt az inflációs jéghegy

A pénteken közölt, legfrissebb adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken.

A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest alig egy év alatt kevesebb mint tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése, köszönhetően a célzott kormányzati intézkedéseknek, a jegybank lépéseinek, illetve a Gazdasági Versenyhivatal aktív beavatkozásainak, versenyélénkítő lépéseinek, közte az online árfigyelő rendszernek

– írja közleményében a versenyhivatal. 

„A gazdasági növekedés helyreállítása szempontjából is kedvező folyamatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett, www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelő rendszer is, ami január 13-tól újabb 16 termékkategóriával bővült” – hangsúlyozták a kommünikében.

A friss adatokból az is kiderül, hogy a 2024. januári, éves alapon mért 3,6 százalékos havi élelmiszer-áremelkedés 30 hónapja nem volt ilyen alacsony – legutoljára 2021 júliusában volt ennél kisebb, amikor 3,1 százalék volt.

A versenyhivatal ismertette, hogy bekerültek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek.

Így már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten közel 2000 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a boltokra szűkített árakat a vásárlók.

A GVH és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködésével létrehozott, az IdomSoft Zrt. által fejlesztett online árfigyelő nemcsak a vásárlóknak jelent fogyasztóbarát segítséget, hanem a marketingszakma is elismeri

– világítanak rá a közleményben, hozzátéve, hogy az oldal Minőségi-díjat kapott a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett „Az Év Honlapja” pályázaton.

Rámutattak, hogy az online árfigyelővel, tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során.

„Az online árfigyelő 2024-ben is folyamatosan elérhető a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát, és hozzájárul az árak kordában tartásához” – zárták a közleményt.