Varga Mihály elárulta, hogyan csökkenti a kormány az államadósság mértékét

2024.03.01. 06:12
A magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat Varga Mihály pénzügyminiszter szerint, aki egy pódiumbeszélgetésen tájékoztatott a költségvetésről és a magyar munkaerőpiac helyzetéről.

A magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat – közölte a Pénzügyminisztérium. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén egy pódiumbeszélgetésen elárulta, a kormány úgy csökkenti a hiány és az államadósság mértékét, hogy közben fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot.  

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, az eredményeket sikerült megőrizni, így a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar munkaerőpiac a gazdasági nehézségek ellenére is ellenállónak bizonyult, ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. Ez az egymillió új munkahely mintegy 10 ezer milliárd forintnyi többletjövedelmet jelent a magyar gazdaságban éves szinten – emelte ki.

Rekordmértékű a foglalkoztatottsági mutató

A rekordmértékű, 75 százalék körüli foglalkoztatottsági mutató, az alacsony munkanélküliség stabil jövedelmeket biztosít a magyar családoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a gazdaság idén visszatérjen a növekedési pályára – fűzte hozzá.

A gazdaságélénkítést ugyanakkor olyan intézkedésekkel kell segíteni, amelyek makrogazdasági hozama meghaladja a befektetéseket.

Elmondta, hogy a fenntartható növekedési pályára való visszatéréshez a gazdaságot úgy kell fejleszteni, hogy egyúttal a költségvetési fegyelem szempontjai is erősebben érvényesüljenek.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források hazánkba, amelyek növelik a költésvetés mozgásterét is. Úgy fogalmazott: azon dolgoznak, hogy minden korábban blokkolt eurócentet felszabadítsanak.

Eközben komoly kritikát fogalmazott meg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint Nagy Márton támadja a jegybankot. Kijelentésére nem maradtak el a reakciók, Varga Mihály mellett Nagy Márton is beszállt a vitába, de Orbán Viktor is elmondta véleményét. Erről ide kattintva olvashat bővebben.