Itt a bejelentés: a Ganz-MaVag ajánlatot tett a spanyol vasútóriás részvényeire

GettyImages-1404522120
2024.03.08. 09:55
Az Index értesülései szerint a MaVag Csoport tagja, a Ganz-Mavag Europe Zrt. önkéntes vételi ajánlatot tett a szupervonatokat gyártó spanyol vállalat, a Talgo részvényeinek 100 százalékára, elősegítve a cégek közötti szinergiák kiépítését. Bacsa György, a vállalat igazgatósági elnöke lapunk megkeresésére elmondta: a Talgo igazgatótanácsa kedvezőnek ítélte meg az ajánlatot, a tranzakció célja pedig az, hogy a két cég együtt fejlessze tovább a spanyol és a hazai gyártási és képzési, fejlesztési kultúrát. A stratégiai partnerség mindkét fél számára előnyökkel jár: a Talgo növelheti kapacitásait, tovább erősödhet Európában és a keleti piacokon, a MaVag pedig tovább fejlesztheti gyártói képességeit.

A vasútgyártásnak jelentős történelme van: már a XIX. században, a dualizmus idején fejlődésnek indult a kötöttpályásjármű-gyártás, a növekvő hálózaton pedig egyre több magyar szerelvény jelent meg. Magyarország rövid idő alatt olyan világszínvonalú gyártási kapacitást épített ki, amely lehetővé tette, hogy Európa mellett az afrikai és a latin-amerikai piacokon is megjelenjenek a magyar mozdonyok és kocsik. 

Aztán a XX. század új technológiai lehetőségeket hozott: a dízelmozdonyok gyártása átrendezte a terepet. A legnagyobb hazai nehézipari üzem pedig a megrendeléshiány és a felhalmozódó adósságok miatt 1988 decemberében csődbe ment.

A Ganz-Mavag Europe Zrt. önkéntes vételi ajánlatot tett a Talgo részvényeinek 100 százalékára

A rendszerváltozás utáni évtizedekben – néhány próbálkozástól eltekintve – tetszhalott állapotban volt a vasútgyártás, de az elmúlt években új piaci szereplőként a magánkézben lévő MaVag – építve a Dunakeszi és a Szolnoki Járműjavító gyártási kapacitásaira – egyre nagyobb számban értékesít a világban magyar gyártású szerelvényeket. A cég növekedési pályára állt, de ahhoz, hogy tovább tudjon fejlődni, nemzetközi stratégiai partnerekre volt szüksége. Most úgy tűnik, talált is egyet.

A MaVag Csoport tagja, a Ganz-Mavag Europe Zrt. önkéntes vételi ajánlatot tett a szupervonatokat gyártó spanyol Talgo összes részvényére.

A spanyol társaság igazgatótanácsa pedig a vállalat tőzsdei közleményében erősítette meg, hogy a részvényesek szempontjából kedvezőnek ítéli meg a magyar cég ajánlatát. Megkerestük Bacsa Györgyöt, a Ganz-Mavag Europe Zrt. igazgatósági elnökét, aki az ajánlattétel kapcsán elmondta:

A Talgo egy erős, sikeres és értékes vállalat, fontos, hogy megőrizze a függetlenségét, illetve technológiai és fejlesztési eredményeit és képességét. Elismerjük a cég értékteremtő munkáját és az elmúlt évtizedekben felhalmozott szaktudását, ezért a Ganz-Mavag Europe Zrt. ajánlattevőként vállalja, hogy a Talgót spanyol tőzsdei cégként segíti tovább stratégiája megvalósításában.

Majd Bacsa György kiemelte: „Az a célunk, hogy együtt erősödjünk tovább, és a stratégiai partnerség segítségével tovább fejlesszük az európai és benne elsődlegesen a spanyol és hazai gyártási kultúrát is. Meggyőződésünk, hogy az európai versenyképességhez iparfejlesztésre és fenntartható mobilitásra van szükség, ezzel az együttműködéssel pedig mindkét célt egyszerre szolgálhatjuk.”

Topligás európai szereplőt hoznának létre

Nem véletlen, hogy a magyar gyártási kultúra újjáélesztését és európai színvonalra emelését célul kitűző MaVag a Talgót szemelte ki stratégiai partnerének: Európa egyik csúcs személyvonat- és mozdonygyártója a személyszállítás és a vontatás terén is a legmagasabb minőséget képviseli,

folyamatos innovációival fenntarthatósági szempontból is élen jár.

Ez a cég – Spanyolországon elsőként – már kettős hidrogénnel működő vonatot is tesztelt, de ahhoz, hogy új piacokra tudjon belépni, minőségi gyártói kapacitást kell bővítenie külföldön, amelyben a magyar magánvállalkozás a segítségére lehet. Az együttműködés és a nemzetközi tudáscsere mindkét fél számára előnyökkel járhat: a Talgo tovább erősödhet Spanyolországban, Európában és a keleti piacokon, a MaVag pedig tovább fejlesztheti a magyarországi kötöttpályás közlekedést.

A partnerség nemcsak a magyarországi gyártási kapacitást erősítheti, hanem a szaktudást és a képzési rendszereket is. Információink szerint egy kölcsönös előnyökön alapuló stratégiai együttműködésről van szó: a magyar és a spanyol fél is egyetért abban, hogy a kötöttpályás közlekedés fejlesztése összeurópai érdek, a fenntartható közlekedési formák elterjedéséhez pedig nemzetközi együttműködésre van szükség.

Bacsa György szerint a Talgo és a MaVag célja, hogy közös erővel egy új, erős, topligás európai szereplőt hozzanak létre, amelyben a spanyol cég továbbra is megőrzi a szakmai függetlenségét és identitását.

Az ajánlattevő magyar vállalat, a Ganz-Mavag Europe Zrt. A vállalat 55 százalékos tulajdonosa a hazai vonatgyártó MaVag Zrt., a fennmaradó 45 százalék pedig az állami tulajdonú Corvinus Zrt. tulajdona.

Rekordévet zárt a Talgo, négy kérdés alapján mérlegelnek

Már tavaly novemberben arról írt a Reuters hírügynökség, hogy felvásárolnák a Talgót, az akkori sajtóbeszámolók szerint egy azonosítatlan magyar befektetői csoport lehetett a titokzatos érdeklődő. Gonzalo Urquijo, a Talgo – amely 1,2 milliárd eurós cégértékkel lépett a madridi tőzsdére 2015-ben – ügyvezető igazgatója akkor úgy fogalmazott, mivel hivatalos vételi ajánlat nem érkezett, ezért nem is foglalkoztak vele. A kötöttpályás közlekedéssel foglalkozó Railway Supply nevű szaklap szerint november végén befutott egy hivatalos vételi ajánlat a spanyol tőzsdefelügyelethez egy meg nem nevezett magyar befektetői csoporttól. 

A Talgo honlapján csütörtök késő esti keltezéssel megjelent egy közlemény, ami szerint a Ganz-Mavag Europe Zrt. eljuttatta szándéknyilatkozatát a spanyol tőzsdefelügyelethez, hogy publikus vételi ajánlatot tegyen a Talgo részvényeinek felvásárlására. A spanyol cég közölte, négy kérdés alapján mérlegeli a vételi ajánlatot, ha megismeri annak részleteit:

  • a Talgo megtartja munkavállalóit és ipari kapacitását, tehát nem lesz leépítés;
  • a Talgo menedzsmentje és központja Spanyolországban marad;
  • a Patentes Talgo megtartása;
  • minden részvényes és érdekcsoport számára a legelőnyösebb üzlet megkötése.

A Talgo egyébként február végén tette közzé éves pénzügyi jelentését, amely szerint rekordévet zárt 2023-ban: 652 millió euró teljes árbevétele volt (ami 39 százalékos növekedést jelent a 2022-es eredményhez képest), az EBITDA 76,5 millió euróra rúgott, ami 55 százalékkal több, mint 2022-ben volt.

A cég nettó nyeresége tavaly 12,2 millió euró volt – a 2022-es profit nyolcszorosa.

A felvásárlást nehezítheti, hogy Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter a napokban egy konferencián arról beszélt, a spanyol kormány határozottan elutasítja a magyar vételi ajánlatot.

(Borítókép: Egy Talgo 350-es vonat az andalúziai Sevilla főpályaudvarán. Fotó: Planet One Images / Universal Images Group / Getty Images)