Orbán Viktor Bosznia-Hercegovináról: Itt az emberek akarnak dolgozni és tudnak is dolgozni

D MTI20240405007
2024.04.06. 07:01
A Magyarországon felhalmozott tőke már Magyarországon kívül keres befektetési lehetőségeket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a boszniai Banja Lukában, a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórum megnyitóján.

Mint korábban megírtuk, csütörtökön és pénteken Bosznia-Hercegovinában folytatott tárgyalásokat  a miniszterelnök. Orbán Viktor április 4-én Szarajevóban az államszövetség vezetőivel beszélt a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatokról és aktuális európai ügyekről.  Pénteken a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tárgyalt Banja Lukában, ahol egy üzleti fórumot is megnyitottak.

A fórum megnyitóján tartott beszédében Orbán Viktor kijelentette, hogy ha a politika képes lesz arra, hogy stabilizálja ezt a térséget, akkor itt kiszámítható gazdasági környezet lesz.

Kitért arra, hogy a gazdasági előrejelzések szerint Nyugat-Európában a növekedés potenciálja nagyon alacsony szinten van, Németország recesszióval küzd. Magyarország az idei két és fél százalékos növekedéssel „királynak számít”.

A miniszterelnök megállapította, hogy az európai gazdaság dinamikája jelenleg a Balkánon van, mert itt „az emberek akarnak dolgozni, és tudnak is dolgozni”, magas ipari és mezőgazdasági kultúra van, és az országok együttműködésre törekednek.

Orbán Viktor azt mondta, azért hisz ebben a térségben, mert 14 évvel ezelőtt a magyar gazdaság is rosszul állt, mérete hetven százalékkal kisebb volt, mint ma. „Ezt a dinamikát, ezt a fejlődést itt is el lehet érni” – hangsúlyozta.

Fontos, hogy a helyiek elfogadjanak bennünket, azt érezzék, hogy lehetőségeket hozunk azokra a területekre, ahol szükség van beruházásra, fejlesztésre

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy vegyesvállalatok alakítására is biztatja a magyar cégeket.

„Ez kétirányú utca” – jegyezte meg Orbán Viktor, jelezve, Magyarország munkavállalóként és vállalkozóként is várja a szerbeket.

Kitüntetést is kapott Orbán Viktor

A miniszterelnök Banja Lukában pénteken átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a többségében szerbek lakta boszniai entitás elnökétől.

Méltatásában Milorad Dodik kiemelte, a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén. Kiemelte a két fél barátságát, köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, és hangoztatta: biztos benne, hogy közösen még jobb eredményeket tudnak elérni.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán