A magyar kormány több milliárd forint átcsoportosításáról döntött

2024.04.18. 10:28
Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett szerda esti határozat szerint a kormány 8,2 milliárd forint azonnali átcsoportosításáról döntött. Mint megírtuk, az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt keretösszeget pedig megemelik.

A szerda esti Magyar Közlönyben a Központi Maradványelszámolási Alapból történő előirányzat-átcsoportosításról is megjelent egy határozat. Ebben az áll, hogy a kormány 8,2 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el.

A Menedzsment Fórum vette észre, hogy a pénzt a Bethlen Gábor Alap (BGA) kapja, a nemzetpolitikai célú támogatásokon belül 1,44 milliárd forintot egyéb működési célú kiadásokra, 6,76 milliárd forintot pedig egyéb felhalmozási célú kiadásokra. Továbbá csaknem 5 millió forint jut a BGA működésének támogatására.

Mint megírtuk, egy másik határozat értelmében a magyar kormány 63,4 milliárd forinttal emeli meg az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt keretösszeget. A miniszterelnök Varga Mihály pénzügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg a feladat végrehajtásával, méghozzá azonnali hatállyal.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatban arra kérik a belügyminisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával „készítsen előterjesztést a kormány részére a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről”.