Kivonul Kínából egy neves nyugati vagyonkezelő

2024.05.22. 08:46
Bezárja a kanadai Power Corporation of Canada (Power Corp) vállalat a vagyonkezelő részlegét Kínában. Az utóbbi hónapokban több globális pénzügyi vállalat is csökkentette a kínai üzleti jelenlétét vagy terjeszkedési ambícióit, mert úgy vélik, a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásai gyengülnek.

kanadai Power Corporation of Canada (Power Corp) holding társaság új lapot nyit, bezárta kínai befektetési egységét és elbocsátotta az összes alkalmazottját – írja a Reuters két, az ügyről tájékoztató forrásra hivatkozva.

A nyugati pénzügyi társaság a lap információi szerint az ország gazdasági kihívásai miatt vonul vissza, felszámolva ezzel a kínai állami részvényekre épülő stratégiáját. A Power Corp. az elmúlt hónapokban pesszimistábbá vált a befektetési üzletágat illetően Kína megtorpanó gazdasági növekedése és a bizonytalan geopolitikai helyzet miatt. 

A cég vagyonkezelő részlege, a Power Sustainable – amely mintegy 4,5 milliárd dollárnyi vagyont kezel világszerte – az elmúlt hetekben megkezdte mind a 17 helyi alkalmazottjának elbocsátását, miközben a sanghaji székhelyű egység bezárását is megkezdte.

A cégek Kína gazdasági kilátásainak gyengülésétől tartanak

Mint írják, hiába Kína a globális növekedési stratégia egyik kulcsországa, a gazdasági lassulás miatt számos nyugati pénzügyi cég, amely néhány évvel ezelőtt még igyekezett kiterjeszteni kínai tevékenységét, veszteséget szenvedett el, ezért visszafogta ambícióit. 

A 2019-ben alapított, kínai állami részvényekbe fektető Power Sustainable Investment Management bezárása a csoport stratégiaváltásának köszönhető – állítják a lap forrásai, akik azért kérték nevük elhallgatását, mert nem jogosultak nyilatkozni a vállalat lépéseiről.

Power Corp. montreali székhelyű szóvivője arról beszélt a lapnak, hogy a befektetési részleg, a Power Sustainable „stratégiai döntést hozott”. 

Továbbra is optimisták vagyunk Kína jövőbeli kilátásait és gazdasági növekedését illetően

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a vállalat továbbra is befektet Kína belföldi részvénypiacain. 

Az elmúlt időszakban több globális pénzügyi cég is csökkentette kínai pénzügyi jelenlétét, köztük a Fidelity International, a Morgan Stanley (MS.N) és a Legal & General (LGEN.L) is.