2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Akciófilmbe illik, ahogy feltámadt a forint

erősödőforint1
2024.05.26. 05:54
Ezen a héten a jegybank kamatdöntése volt a leginkább meghatározó a forint szempontjából, bő háromhavi csúcsra ért a magyar deviza az euróval szemben, a 384-es szint környékére. A jövő hét kiemelt eseménye a Moody’s hitelminősítő péntek este érkező értékelése hazánkról. Szakértők szerint a hitelminősítő nem módosítja Magyarország adósbesorolását, azonban ha a legutóbb meghatározott stabil kilátást rontaná a Moody’s, az újra 387 fölé gyengítheti a forintot. A gáz és az olaj ára is csökkent. Heti összefoglalónk.

A forint számára a hét legfontosabb adata az MNB kamatdöntése volt. A hét elején az ülést megelőzően a forint 386 alá erősödött az euróval szemben, a viszonylag támogató nemzetközi környezet miatt.

Kedden a Monetáris Tanács az elemzői konszenzusnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamat szintjét. 

Három hónapja nem láttunk ilyet

Mivel a piaci szereplők egyhangúan 50 bázispontos kamatvágást vártak, valamint a döntést követő sajtótájékoztató semleges hangvételű volt – az áprilisban jelzett iránymutatás nem változott érdemben –, így a megszokottól eltérően az MNB döntése nem váltott ki jelentősebb mozgást az euró–forint kurzusban – jelezte lapunknak Cserép Máté, az MBH Elemzési Centrum munkatársa. 

Szerda este közzétették az amerikai jegybank május elsejei kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy

már a Fed jegybankárjai is a korábbinál jobban aggódnak az infláció megugrásától

– jelezte a szakértő. Kifejtette, hogy a jegyzőkönyv hatására erősödött a dollár, ami a feltörekvő piacok devizáit – így a forintot is – gyengítette, és egészen 388-ig repítette az euró–forint kurzust.

Bár a jegyzőkönyv az amerikai kamatvágási kilátásokra negatív üzeneteket tartalmazott, azonban az ülés óta megjelent inflációs adatok már lehűlést mutattak, így a piac kicsit megfeledkezett a héjaüzenetekről, és csütörtökre már újra erősödni tudott a forint.

Péntek délutánra bő 3 havi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, amit a dollár leértékelődése hajtott.

Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője megerősítette, hogy ugyan szerdán még – összhangban a régiós mozgásokkal – gyengülni kezdett a forint, azonban csütörtöktől ismét forinterősödés indult. Utoljára február elején volt ilyen alacsony szinten az euró–forint árfolyam.

Retteghet a forint: ítéletet mondanak Magyarországról

A jövő héten több, a forint árfolyamát befolyásoló adat érkezik, amelyek pénteken látnak majd napvilágot:

  • Szerda este jelenik meg a Fed Bézs-könyve, mely az amerikai gazdaság állapotáról nyújt átfogó képet, mely a dollár árfolyamára hathat,
  • péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a termelői árindex áprilisi és a külkereskedelmi mérleg márciusi alakulását publikálja,
  • még aznap este pedig a Moody’s hitelminősítő mond értékelést hazánkról.

Cserép Máté szerint a jövő hét legmeghatározóbb eseménye az utóbbi esemény lesz.

Bár várakozásunk szerint a hitelminősítő nem fogja módosítani Magyarország adósbesorolását, azonban ha a legutóbb meghatározott stabil kilátást rontaná a Moody’s, az újra 387 fölé gyengítheti a forintot

– mondta a szakértő. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője emlékeztetett, hogy a hitelminősítőnél jelenleg a befektetésre ajánlott Baa2 kategóriában vagyunk, stabil kilátással. A gazdaságkutató intézet várakozásai szerint nem is változtat most ezen a Moody’s, figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban érdemben javultak a gazdaság egyensúlyi mutatói.

Molnár szerint a nemzetközi színtéren izgalmas fejlemény lesz még, hogy az Eurostat pénteken publikálja a májusi előzetes inflációs adatokat az eurózónából, amely a júniusi jegybanki kamatdöntés szempontjából kiemelten fontos.

Amennyiben tovább lassult az euróövezetben az áremelkedés, és közeledett a jegybank 2 százalékos céljához, az erős jelzést jelentene, hogy az EKB már júniusban megkezdi a kamatcsökkentéseket, ami javítaná a forint pozícióját

– állapította meg. Délután az USA-ból is inflációs adatok érkeznek, a PCE-árindex áprilisi adatait közlik, amely ármutatót a Fed kiemelten figyeli. A piacok jelenleg szeptemberi kamatvágást áraznak – egy lassuló árindex megerősítené ezen várakozásokat –, amely a dollár gyengítésén keresztül támogathatná a forint árfolyamát. Ellenben egy negatív meglepetés ismét jelentős turbulenciát okozhat a piacokon.

Felülteljesítő volt a magyar tőzsde

A BUX-index 1 százalékot meghaladó emelkedéssel, 69 ezer pont közelében zárta a hetet, ezzel pedig nemzetközi összevetésben felülteljesítő volt a budapesti börze.

Történt ez annak ellenére, hogy a vezető részvények közül az OTP és a MOL is negatívan teljesített, elsősorban annak következtében, hogy az osztalékszelvények levágása miatt jelentősebb árfolyamesést szenvedtek el a pénteki kereskedési nap során – a MOL-nál a csökkenés mértéke meg is közelítette az osztalék nagyságát

– állapította meg Horváth Gergely. A Makronóm Intézet elemzője rámutatott, hogy a Magyar Telekom és a Richter ezzel szemben pozitívan, rendre 2, illetve 1 százalék feletti pluszban zárt – előbbi árfolyama már több mint 40 százalékkal került feljebb az idei évben, a részvényesek örömére. A midcapek közül elsősorban az Állami Nyomda 3 százalékos árfolyam-emelkedéséről kell megemlékeznünk, amely egyúttal történelmi maximumán, 4000 forinton zárt a héten, de a Masterplast részvények árfolyamának 2 százalék feletti növekedéséről is érdemes említést tenni.

Melyik országban éri meg tankolni?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken ismét közzétette legfrissebb üzemanyag-statisztikáját, amely a mostani hétre vonatkozik.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Ugyanakkor Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 13 forinttal.

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A KSH szerint a dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest.

A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez viszonyítva. Szlovéniában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 10 forint.

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júniusi határidőre előző hét péntek délután megawattóránként 30,06 eurón állt, ezen a héten péntek délutánra pedig 34,095 euróra emelkedett.

Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 83,43 dollárról e hét péntek délutánra csökkent 81,58 dollárra.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2024. 05. 31., 08.30 – KSH, külkereskedelmi mérleg,
  • 2024. 05. 31., ismeretlen – Moody’s felülvizsgálat

(Borítókép: Index)