Bizonyos életkor betöltése után aktiválódó dohányterméket dobnak piacra

GettyImages-1494590451 (1)
2024.07.10. 17:49
Dohánypiaci mérföldkőhöz érkezett egy amerikai gyártó: olyan e-cigarettát dobna piacra, amely egy mobilapplikáción keresztül ellenőrzi a felhasználó életkorát. Az újhullámos terméknek egyszerre két célja is van: a fiatalok nikotintermékekhez való hozzáférésének korlátozása, továbbá a füstmentesség jegyében a hagyományos dohánytermékek visszaszorítása.

A British American Tobacco (BAT) leányvállalataként működő Reynolds Vapor Company (RJRVC) benyújtotta legutóbbi, dohánytermékekre vonatkozó forgalomba kerülés előtti kérelmét (PMTA) az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA). A vállalat egy innovatív, füstmentes terméket, a Vuse Prót készül piacra dobni az USA-ban, ami kuriózumnak számít a dohányiparban, ugyanis ez az első elektromos cigaretta, amely korhatár betartása mellett működik.

Az elektronikus nikotinbeviteli rendszer (ENDS = electronic nicotine delivery system) olyan mobilalkalmazáshoz csatlakozik, amely harmadik félen keresztül ellenőrzi használója életkorát. A zárolás feloldása az egyesült államokban 21. év betöltéséhez kötött.

Az ellenőrzést követően az eszköz feloldódik, és az eszközhöz kizárólag kompatibilis Vuse Pro-podokkal használható. A legmodernebb technológia és a mobilalkalmazás olyan funkciókat is lehetővé tesz, mint az automatikus zárolás, továbbá érzékeli az eszköztől való távolságot.

„Az FDA-hoz benyújtott beadványaink alátámasztják elkötelezettségünket, hogy a felnőtt, dohány- és nikotintermékeket fogyasztók számára alternatívát kínáljunk, valamint a kiskorúak hozzáférhetőségének megakadályozása iránti elkötelezettségünket. Nem szeretnénk, hogy termékeink a fiatalok kezébe kerüljenek, pont. A Vuse Pro ENDS platform olyan megoldást kínál, amely korlátozza a hozzáférést a nem felnőtt fogyasztók számára, valamint olyan ízélményt kínál, amely a hagyományos dohányterméket használó felnőttek számára is vonzó lehet” – mondta Tim Nestor, a Reynolds tudományos kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

Minden, az Egyesült Államokban értékesíteni kívánt dohánytermék FDA-engedélyköteles. A Reynolds mintegy 80 ezer oldalnyi iratot tett le a hatóság asztalára 97 tanulmány részeként.

A BAT – és a teljes dohányipar – célja a füstmentes dohánytermékekre való átállás, a hagyományos cigarettával történő leszámolással együtt. Az Vuse Pro egy fontos mérföldkő ezen stratégiában.

Az új típusú dohánytermékek sem ártalmatlanok

Számos tanulmány igazolja, hogy az újhullámos, füstmentes dohánytermékek kevésbé ártalmasak a hagyományos cigarettához képest. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ártalomcsökkentésről van szó, tehát az egészségre káros faktor az elektromos, illetve a hevítéses termékeknél ugyanúgy jelen van.

Erre hívta fel a figyelmet nemrég az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ is. „Rendkívül aggasztó tendencia, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárható ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek fogyasztása világszerte, így itthon is gyorsan terjed. Hosszú távon nem csökkentik, hanem növelik a dohányzók számát, hiszen bizonyítottan fokozzák a rászokás kockázatát, függőséget okozó nikotintartalmuk miatt” – mutatott rá Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója.

Kiemelte: a friss evidenciákon alapuló szakmai irányelvben is kitérnek arra, hogy az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek is káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre.

Az e-cigaretta növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet-károsodás veszélyét – hangsúlyozta a tüdőgyógyász. A hevítéssel rákkeltő, nyálkahártya-irritáló, tüdőszövet-károsító vegyületek jönnek létre

– magyarázta a szakorvos.

A 2024 elején kiadott „Egészségügyi szakmai irányelv – a dohányzásról való leszokás támogatásáról” részletesen foglalkozik a dohányzás hazai helyzetének összes lényeges és aktuális vetületével, köztük az alternatív dohánytermékek gyors terjedésével, és ennek veszélyeivel.

Tévhitek, téves intézkedések

Az Indexen korábban számos alkalommal foglalkoztunk az ártalomcsökkentett dohánytermékek egyre nagyobb szerepével. Bemutattuk, hogy a svédek hogyan váltak füstmentes országgá egy saját terméknek köszönhetően.

Ahogy azt is, hogy még orvosi körökben is számos tévhit kering a nikotinnal kapcsolatban, amelyek következtében tévesen aposztrofálják a vegyületet rákkeltő anyagként.

De Franciaország példáján keresztül arra is rávilágítottunk, hogy a cigaretta jövedéki adójának emelése kontraproduktív lehet, és inkább a feketepiacot virágoztatja fel, ami Magyarországon sem csökkent. A hamisított cigaretták aránya soha nem látott szintre emelkedett idehaza, ami újabb kihívást jelent a NAV és a legális értékesítés számára.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)