Gigabirságot kapott a TikTok

2024.07.24. 16:02
Az Egyesült Királyság szabályozó hatósága, az Ofcom 1,875 millió fontos bírságot szabott ki a TikTok-ra, ami azt jelzi, hogy a szigetország hajlandó felvenni a harcot a technológiai óriásokkal.

A magas bírság oka, hogy a kínai tulajdonban lévő közösségi médiaóriásnak nem sikerült választ adnia „a hivatalos információkérésre” a családi párosítási eszköz használatáról, amely lehetővé teszi a szülők és gondviselők számára, hogy összekapcsolják fiókjaikat a tizenévesekkel, és olyan intézkedéseket határozzanak meg, mint például a képernyőidő korlátozása az Egyesült Királyságban. A TikTok elfogadta a megállapításokat, és az Ofcom közölte, hogy a büntetést emiatt 25 százalékkal, 2-ről 1,875 millió fontra csökkentették.

Az Ofcom tavaly egy átláthatósági jelentéshez kért információkat a TikToktól a káros tartalmi funkciókról és rendelkezésekről, amelyre a vállalat eredetileg szeptember 4-én válaszolt, de később kiemelte, hogy az általa szolgáltatott adatok nem voltak pontosak, és hogy belső vizsgálatot folytat a pontatlanságok okának megértése érdekében. Az angol törvények szerint a vállalatoknak „pontosan, teljes körűen és időben” kell válaszolniuk az Ofcom információkéréseire.

Az Ofcom ezután vizsgálatot indított, és megállapította, hogy a TikTok a probléma felfedezése után három hétig nem tájékoztatta a pontatlanságokról, ami azt jelentette, hogy a vállalat „későn kényszerült arra, hogy eltávolítsa a TikTok szülői felügyeletének hatékonyságára vonatkozó részleteket a jelentésből, ami jelentősen megzavarta az átláthatóság előmozdítására irányuló munkánkat”.

A vizsgálat számos hiányosságot tárt fel a TikTok adatkezelési folyamataiban.

A vállalat nem csupán elégtelen ellenőrzéseket végzett, ami eleve pontatlan adatszolgáltatáshoz vezetett, de a TikTok késve hívta fel a figyelmüket a hibára, illetve késve orvosolta a problémát.

Az Ofcom megjegyezte, hogy a TikTok „jól felszerelt vállalat, amely tisztában van a szabályozási kötelezettségeivel”, ugyanakkor elismerte, hogy elfogadta a büntetést, és hogy ez az első alkalommal elkövetett jogsértés.

Véletlenül pontatlan információkat szolgáltattunk az Ofcomnak a Family Pairing egyesült királyságbeli használatáról, ami jelentősen alulbecsülte az ezt az úttörő szülői eszközt használók tényleges számát. Bár később a helyes információt szolgáltattuk, nem tettünk eleget kötelezettségeinknek azzal, hogy nem jelentettük a hibát hamarabb, és elnézést kérünk az ezzel okozott zavarokért. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy teljes mértékben együttműködünk az Ofcom minden kérésével, és belső folyamatainkban fejlesztéseket hajtottunk végre

– állította a TikTok szóvivője. A lépés azt mutatja, hogy az Ofcom hajlandó keményen fellépni a tavaly elfogadott online biztonsági törvényben foglalt új intézkedések miatt – közölte a Deadline.