Lejártak a szerződések, újabb emelés jön a fővárosi albérletpiacon

2024.08.08. 12:02
Az éves szerződések lejártának és az egyetemisták rohamának következtében júliusban a bérbeadók már átlagosan 245 ezer forintot kértek lakásukért, szemben az egy hónappal korábbi 239 ezer forinttal.

A rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy az áremelkedést táplálhatja, hogy négy hónap folyamatos visszaesés után júliusban a bérlők által kínált bérleti díj is emelkedett, amely 216 ezerről júliusra átlagosan 219 ezer forintra nőtt.

A lakást keresők a bérbeadóknál azonban kisebb mértékben emeltek, így az árolló 12 százalékosra nyílt a keresleti és kínálati oldal között. A közlemény szerint

a fordulatot a menetrend szerint érkező nyár végi élénkülés hozta, ilyenkor jár le ugyanis az éves szerződések többsége,

valamint a közelgő szeptemberi felsőoktatási évad miatt lakást kereső fiatalok rohama is erősíti a keresletet.

A rentingo.com arra is felhívta a figyelmet, hogy az áremelkedés mértéke jelentősen különbözik a piac egyes szegmenseiben: legjobban a 200 ezer forint alatti lakások drágulnak, ott akár 15 százalékkal is emelnek a tavalyi átlagos árhoz képest a tulajdonosok, míg a 200–350 ezer forintos bérleményeknél 10 százalék alatti a bérleti díjak emelkedése.

A 350 ezer forintos „lélektani határ” felett már lényegesen kisebb a kereslet, ezért itt már egy kisebb bérletidíj-emelés elfogadtatása is kihívást jelenthet a tulajdonosok számára – fűzte hozzá az albérletkereső platform.