Ukrán elemző a Lukoil-botrányról: Vlagyimir Putyin olajbizniszébe remeghet bele Orbán Viktor hatalma

2024.08.18. 19:39 Módosítva: 2024.08.18. 19:39
Egy ukrán elemző szerint „hisztérikus” reakciót váltott ki a magyar és szlovák kormány részéről Ukrajna Lukoil-döntése. Szerhij Kujun kifejtette álláspontját arról, mit veszíthet Magyarország Vlagyimir Putyin orosz elnök olajüzletével. A szakértő úgy látja, Oroszország háborús költségvetésének feltöltésével Orbán Viktor miniszterelnök elveszítheti a következő választásokat.

A Putyin-rezsim továbbra is a Lukoil-olaj eladásával fogja feltölteni a háborús költségvetést, ezzel a lehetőséggel azonban Orbán Viktor elveszítheti a következő magyarországi választásokat – fogalmazott Szerhij Kujun ukrán elemző, az A–95 tanácsadó cég igazgatója az ukrán Fakty.ua hírportál azon kérdésére, hogy miért váltott ki az ukrán kormány döntése „szinte hisztérikus reakciót” Magyarország és Szlovákia vezetése részéről.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még július 24-én szankciós listára tette az egyik legnagyobb orosz olajvállalatot, a Lukoilt, megakadályozva ezzel, hogy a cég olaja szlovák és magyar finomítókba kerüljön. Ukrajna később megerősítette, hogy a folyamatban lévő olajtranzit-műveletek Magyarország és Szlovákia felé nem érintettek a vonatkozó korlátozás által, ha nem az orosz Lukoil társaság az olaj tulajdonosa. A társulási megállapodás megsértésére hivatkozva Magyarország és Szlovákia eljárást indított Ukrajna ellen az Európai Bizottságnál.

Szerhij Kujun szerint Magyarország és Szlovákia reakciójának megértéséhez figyelembe kell venni azokat a „nagyon is hihető médiajelentéseket”, amelyek szerint a Lukoil 20 százalékos kedvezménnyel adja el az olajat Magyarországnak. A szakértő szerint évente összesen 12 millió tonna olajat szivattyúz át Ukrajna Magyarországnak, ami

számítása szerint 20 százalékos árengedménnyel évi 1,2-1,4 milliárd dollárt hoz a Mol-nak az olajáraktól függően.

Az elemzőtől azt is megkérdezték, hogy megítélése szerint kinek a kezébe kerül ez az összeg. „Nagyrészt Orbán Viktor kormányának kezébe. Miért? Mert a Mol vállalat, amelynek finomítói ezt az olajat benzinné, gázolajjá és más termékekké dolgozzák fel, a magyar kormány ellenőrzése alatt állnak” – vélekedett a szakértő, akinek azt a kérdést is feltették, hogy szerinte a magyar kormány mire fordítja a több mint egymilliárd dollárt.

Először is a magyar fogyasztók benzinárának támogatására. Nem véletlenül hangsúlyozza Orbán Viktor a választási kampányaiban, hogy kormánya gondoskodik arról, hogy Magyarországon alacsonyabb legyen a benzin ára, mint más európai országokban. Mint láthatjuk, ennek jelentős hatása van az állampolgárokra

– jelentette ki Szerhij Kujun, hozzátéve, hogy valószínűleg ebből az összegből finanszírozzák „Orbán médiabirodalmát és a hozzá közel álló politikai alapítványokat is”, tehát a jelentős többletbevétel-kiesés fenyegetést jelent a magyar miniszterelnök karrierjére is.

Ez azt jelenti, hogy Orbán politikai karrierje és politikai jövője is veszélyben van. Ezért reagál a jelenlegi magyar vezetés nagyon idegesen az ukrán kormánynak az olajtranzit leállítására tett puszta célzására. Hiszen az orosz olajszállítások mennyisége még nem csökkent

– fogalmazott az elemző, aki ezután Robert Fico reakciójáról és érdekeltségéről is kifejtette véleményét.

„A Mol egyik üzeme Pozsonyban található. Ennek megfelelően Robert Fico kormánya abban érdekelt, hogy ez a cég hatékonyan működjön, hogy legalább adót fizessen a költségvetésbe. Mivel a Mol a magyar kormány ellenőrzése alatt áll, az ország vezetőjének, Orbán Viktornak lehetősége van befolyásolni, hogy a szlovákiai üzem kinek adhat pénzt” – mondta Szerhij Kujun. „Tekintettel az ország jelenlegi vezetőjének, Robert Ficónak a politikai pozíciójára, és arra, hogy Orbánhoz hasonlóan ő is járt Moszkvában Putyinnál, lehetséges, hogy ez a politikus bizonyos »bónuszokat« tárgyalt ki. Ficóval kapcsolatban szem előtt kell tartanunk, hogy ő egy ideiglenesen hatalmon lévő személy” – tette hozzá a szakember.

Magyarország érdekelt lehet az ukrán piacban

Szerhij Kujun szerint Ukrajna döntésének hátterében az áll, hogy az ukrán különleges szolgálatok rájöttek, a Lukoil olajszállításaiból Magyarországon szerzett pénzből politikusokat vesztegetnek meg. „Pedig a vezeték a Rosznyeft és a Tatneft olaját is szállítja. Ezek az orosz állam ellenőrzése alatt állnak, így még könnyebb őket korrupciós célokra felhasználni, mint a Lukoil magáncéget” – vélekedett.

Jövőre az EU által Oroszország ellen bevezetett szankciók értelmében lejárnak azok a Magyarországra és Szlovákiára vonatkozó különleges feltételek, amelyek alapján jelenleg orosz olajat szállítanak ezekbe az országokba. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi és szlovákiai finomítók áttérnek a Horvátországon keresztül kapott olaj finomítására. És akkor a mi piacunk még fontosabb lesz számukra, mint most

– mondta az elemző, hozzátéve, hogy az üzemanyaggyártók egyébként is érdekeltek a nagy értékesítési piacokban, mint amilyen az ukrán. „Magyarország és Szlovákia nem akarja elveszíteni” – hangsúlyozta. Úgy véli, hogy a magyarországi és szlovákiai export esetleges leállítása sem vezetne üzemanyaghiányhoz Ukrajnában, sőt még annak árát sem befolyásolná.