A Dunaferr 1500 dolgozót tesz lapátra

2013.08.12. 15:46 Módosítva: 2013.08.12. 17:03
Az egyik legnagyobb magyarországi vállalat 2009-től folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt több mint 20 milliárd forint volt a mínusz 300 milliárdos árbevétel mellett. A vállalatcsoport teljes vesztesége 113 milliárd forint körül van, amit eddig a tulajdonos finanszírozott, de besokallt. Azt írja a szakszervezeteknek küldött levélben, hogy az elbocsátások egy fenntarthatóan gazdálkodó vállalatot eredményeznek.

Rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik – közölte a vállalat menedzsmentje hétfőn. A cég közleménye szerint a tulajdonosok képviseletében Oleg Mkrtcsan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja és Jevgenyij Potapov, az ISD Korporáció gazdasági vezérigazgató-helyettese múlt pénteken jelentették be a leépítési szándékot, amikor Dunaújvárosba látogattak.

Korábban Tankhilevics vezérigazgató  elmondta, hogy egyrészt a vállalatnál a válság során "elfogytak a belső tartalékok", másrészt a 30-40 százalékkakl több dolgozójuk van, mint hasonló méreteknél az iparági átlag, akik átlagosan messze többet is keresnek, mint a versenytársaknál, ezért muszáj a leépítéshez nyúlni. "Amikor a céghez jöttem, úgy tűnt, hogy itt több ember tologat papírokat, mint ahány acélt gyárt", mondta. Ezért is hisznek abban, hogy a leépítést sikerülni fog úgy végrehajtani, hogy az a termelést a legkevésbé se veszélyeztesse.

A tulajdonosok költségoptimalizálási programja a munkavállalói létszám 1500 fős csökkenésével jár, ez magába foglalja a cégcsoport tagvállalatainak létszámcsökkentését és a kölcsönzött munkaerő számának optimalizálását is. A vezetés 2013. augusztus 15-ig elindítja ennek érdekében a szükséges hivatalos eljárást - ismerteti a közlemény.

A Nokia nyomdokán

A cégvezetés júniusban jelentette be, hogy jelentős leépítésre készül a vállalat. Akkor azt mondták, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégcsoportnál összesen több mint 7500 ember dolgozik (ebből a Dunaferr 5200 embert foglalkoztat), és a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni.

A munkavállalókat a leépítésről tájékoztató levélben a cég vezérigazgatója kifejti, hogy a munkabérek a Dunaferr fix költségeinek a 60 százalékánál is nagyobbak, augusztusban a vállalat 3,5 milliárdot fizet ki bérekre, az anyavállalat felé fennálló tartozás pedig már meghaladta a 65 milliárd forintot. De az elbocsátásokkal a cég akár újra nyereségessé is válhat. A leépítések egyszeri költsége 5 milliárd forint lesz, de 2014-től ez negyedévente 2 milliárd forintnyi megtakarítást hoz, tehát az egyszeri ráfordítás a következő év első felében megtérül.

A teljes levélért kattintson!
A teljes levélért kattintson!
Fotó: dunaferrvasas.hu

Ezzel foglalkozik a Dunaferr

A Dunaferr csoport a beérkező vasércből gyárt különböző módokon kezelt acél termékeket elsősorban gépipari, járműipari termékekhez, acélszerkezetekhez, radiátorokhoz, háztartási berendezésekhez. Tehát egy kerítésben, bojlerben, acél tartószerkezetben vagy mondjuk egy elektromos motorban is dunaferres acéllal találkozhatunk. A társaságcsoport árbevételének jelentős részét külpiacokon realizálja, az eladott mennyiségeket tekintve meghatározó szerepe van a magyar exportvolumenben. Legfontosabb célországai mind uniósak, közülük is Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Olaszország a döntően meghatározóak.


A Dunaferr létszámleépítése a legnagyobb a magyarországi versenyszférában tavaly február óta. Az árbevétel alapján évekig dobogós Nokia tavaly februárban jelentette be, hogy elbocsátja 2300 munkavállalóját. A komáromi székhelyű, finn érdekeltségű mobiltelefongyártó korábban az ország legnagyobb vállalatainak egyike volt, de 2012-es eredményével már a top10-be sem fért be. Szintén tavaly és februárban volt még egy tömeges elbocsátás Magyarországon, miután a hó elején földre kényszerült a Malév.

Nem kell az acél

Az utóbbi évek gazdasági válsága az acélipart sem kímélte, Európában az acél iránti kereslet csak 2012-ben 6 százalékkal csökkent. Az orosz tulajdonos nagy hiteleket halmozott fel, míg itthon a túlfoglalkoztatás jelent gondot. A válság pedig az acélipar legnagyobb magyarországi szereplőjét, a Dunaferrt is érzékenyen érintette.

A vezérigazgató korábban azt mondta: túl sok állandó költséggel szembesülnek a gyártás során, csak az adminisztráció leépítésével tudnak javítani a helyzetükön.

2009 óta veszteséges

Jevgenyij Tankhilevics azt mondta, intenzív tárgyalást folytattak a kormánnyal, hogy hogyan tudna segíteni a nehéz helyzetbe került cégen és az elbocsátott dolgozókon. Termelőegységet nem zárnak be, sőt szeretnék növelni is a termelésüket. A hozzáadott értéket növelő beruházásokkal a vállalat kibocsátása 25-30 százalékkal is nőhet.

A Dunaferr továbbra is a kelet-európai piacokban gondolkodik, de felmerülhetnek dollár-elszámolású gazdaságok is a célpontok között.

A Dunaferr csoport által foglalkoztatott 7522 fő megoszlása (2013.02.28) Munkajogi létszám Kölcsönzött munkavállalók létszáma
 ISD DUNAFERR Zrt. 5217 561
 ISD Kokszoló Kft. 684 47
 ISD Power Kft. 501 1
 DUTRADE Zrt. 286 72
 ISD Portolan Kft. 97  
 TÜKI Zrt. 31  
 ISD Vámügynökség Kft. 10 1
 ISD Ferromark Kft. 9 3
 ÖKO-FERR Kht. 2  
 Összesen  6837  685

A társaság finanszírozását jelenleg a tulajdonos oldja meg, a félkész terméket jelentő buga beszállításakor ugyanis fizetési haladékot ad. "Szomorú, de az anyacég nélkül a Dunaferr nem tudna fennmaradni" – mondta nemrég a vezérigazgató. A társaság 2009-től folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt több mint 20 milliárd forint mínuszt termeltek 300 milliárdos árbevétel mellett. A cég teljes vesztesége 113 milliárd forint körül van, ezen belül az ISD Dunaferr vesztesége 50 milliárd forint volt az elmúlt két évben.

"Bízom benne, hogy a piaci változások is segítenek, de mi annyit tehetünk, hogy csökkentjük a költségeinket", mondta Tankhilevics korábban. "Minden hónapban várjuk, hogy elértük-e a recesszió alját, de mint minden válságnál, ennél is az lesz, hogy a túlélő vállalatok erősebben jönnek ki a végére."

A Dunaferr emellett előre szeretne menekülni, ezért is döntöttek az egyes kohó modernizálása mellett. A nagyberuházással nő a termelési volumen, és csökkennek az egy termékre eső költségek. Emellett van még 150 millió eurónyi befejzetlen beruházásuk, ezeknél a első időkben azokat fogják gyorsan lezárni, amiknél leghamarabb jelentkeznek a közvetlen hasznok.