Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eleinte a csőddel harcolt a Buda-Cash, aztán beindult a nagyszabású lopás

2016.04.04. 11:34

A Fővárosi Főügyészség összesen öt személlyel szemben emelt vádat a Buda-Cash-ügyben bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt - derül ki a főügyészség közleményéből.

A vádirat lényege szerint Varga Péter és társai – valamennyien a tulajdonosi körből - a Buda-Cash Brókerház működtetése során, 2007-től kezdve olyan bűnszervezetet hoztak létre, aminek keretében az ügyfelek befektetéseit részben úgy használták fel, mintha az a saját pénzük lett volna, részben pedig ellopták ezt a pénzt.

Kezdetben csak az volt a céljuk, hogy elkerüljék a csődöt, illetve hogy folytatni tudják a befektetési szolgáltatásaikat, de egy idő után már csak a  veszteségek leplezésére használták fel az ügyfelek pénzét, hanem különböző offshore cégekbe is elkezdték kimenekíteni ezeket a pénzeket.

A Fővárosi Főügyészség vádirata három vádpontot tartalmaz:

  • I. vádpont: A vádlottak 2007 áprilisától 2014 májusáig az ügyfelek pénzéből rendszeresen vásároltak tőzsdén forgalmazott értékpapírokat anélkül, hogy az ügyfelek erre megbízást adtak volna. Ezeket az értékpapírokat azért vásárolták, hogy az ügyfelek korábban jogtalanul eladott részvényeit átmenetileg pótolják. Ennek során a vádlottak a fenti időszakban összesen több mint 40,2 milliárd forintnyi ügyfélvagyonnal rendelkeztek sajátjukként.
  • II. vádpont: Varga Péter első rendű vádlott 2008 áprilisa és 2014 májusa között összesen mintegy 9,2 milliárd forintot utaltatott át a Buda-Cash Brókerház kezelésében lévő vagyonból különböző offshore cégek számlájára. Az előző két vádpontban sértettnek az összevontan kezelt ügyfélszámla miatt pontosan meg nem határozható ügyfelek helyett - a mögöttes felelősség szabálya miatt - maga a befektetési szolgáltató tekinthető.
  • III. vádpont: A vádlottak 2007-ben elhatározták, hogy az akkor már több tízmilliárdos hiányt a DRB bankcsoport takarékszövetkezeteinek megszerzése útján és ezáltal a betétesek vagyonával pótolják. Ennek érdekében a vádlottak meggyőzték a bankokat, hogy vásároljanak állampapírokat a Buda-Cashen keresztül. Ténylegesen azonban a vádlottak az állampapírokat nem akarták megvenni, a céljuk a bankok pénzének ellopása volt.

A fenti cselekményükkel a vádlottak 2009 áprilisa és 2014 áprilisa között a DRB bankcsoportnak összesen több mint 66 milliárd forint kárt okoztak. A 3. vádpont sértettjei a DRB bankcsoport pénzintézetei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!