3,9 milliárdért kártalanítják az NHB ügyfeleit

2019.03.29. 13:57

Valutaváltó

A bedőlt Növekedési Hitel Bank Zrt. 765 ügyfelének fizet kártalanítást az Országos Betétbiztosítási Alap - írja pénteki közleményében az OBA. Az ügyfelek egy része már a héten meg is kapta a neki járó pénzt. A Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő NHB ügyfeleinek összesen 

3,9 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA.

A betétbiztosítási alap 100 ezer euró, azaz 31,4 millió forint értékig kárpótolja a betéteseket, akiknek egy bedőlt pénzintézetben maradtak a megtakarításaik. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel a hitelintézetnél, ezek a betétesek a fenti értékig kárpótolja az OBA, ezen felül pedig majd az NHB felszámolásából kártalanítják őket. 

Az NHB bedőlésével részletesen foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy a bank a valódi piaci szereplők számára soha nem tűnt életképesnek, részben rendkívüli kicsi mérete miatt, részben zavaros növekedési elképzelései, baráti hitelezései miatt. A bank leginkább a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott Növekedési Hitel Program (NHP) közvetítésével foglalkozott, és ebből hitelezte például Matolcsy György fiának cégét.

Az NHB-nál a jegybank tavaly év végén talált súlyos likviditási problémákat, a bank ezután bezárta vidéki fiókjait, az MNB egy hónapos kifizetési korlátozást rendelt el, majd visszavonta az bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Hogy pontosan kiknek ragadt bent pénze az NHB-nál, azt nem tudni pontosan. Arról már cikkezett a sajtó, hogy itt volt számlája Matolcsy Ádám cégeinek, ő viszont még időben átvitte a pénzét a Gránit Bankba. Az viszont biztos, hogy az NHB egyik károsultja a kormányzati körökben nagyon népszerű Valton biztonsági cég, amelynek állítólag több milliárd forintja volt Szemery bankjában.   • Hírek
  • Babaváró hitel