Felfüggesztették az urán utáni kutatást Tolna megyében

2009.04.15. 17:48 Módosítva: 2009.04.15. 17:50
Felfüggesztette az uránérc utáni kutatásait az ausztrál WildHorse Energy Hungary Kft. Tolna megyében. Ez azt jelenti, hogy Bátaszéknél egyenlőre nem fúrnak, hanem az eddigi adatokat értékelik ki. Az ok a gazdasági válság.

Csökkent az urán világpiaci ára a válság miatt, ezért a fúrások nagy kockázattal járnának. Jelenleg az eddig elvégzett fúrások adatait értékelik ki - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Zoltán, a WildHorse Energy Hungary Kft. vezető geológusa. Hozzátette: a próbafúrásokat bármikor folytatni tudják, kutatási engedélyük még csaknem másfél évig van. Az, hogy a kutatásokat pontosan mikor tudják újraindítani, az urán világpiaci árától és egyéb tényezőktől is függ. Erről az ausztrál anyacég dönt.
A WildHorse ausztrál tulajdonú cég. 2008. februárjában kezdtek el kutatni uránérc után Tolna és Baranya megyében. Elsősorban a '90-es évek közepéig működő mecseki uránbánya egykori telephelyeinek körzetében, Orfű, Abaliget, valamint Dinnyeberki és Bátaszék környékén terveztek próbafúrásokat. Akkor az urán világpiaci ára még jóval magasabb volt, mint most.