Zágráb állítólag nemzetközi körözést adatna ki a Mol vezetője ellen

2011.09.21. 18:59

Még a héten megérkezhet a zágrábi megyei bíróságra a korrupció és a szervezett bűnözés ellen küzdő horvát államügyészségi iroda (USKOK) második vádirata Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen, akit hatalommal való visszaéléssel és 10 millió euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak.

A Jutarnji list című zágrábi napilap értesülése szerint a vádiraton kívül megérkezhet az az indítvány is, hogy "rendeljenek el vizsgálati fogságot Sanader társtettese", Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója esetében.

"Mivel Hernádi a horvát hatóságok számára nem elérhető, az USKOK-nak kérnie kell a bíróságot: rendeljen el vizsgálati fogságot, hogy ennek alapján nemzetközi körözést lehessen kiadni ellene. Ez azt jelenti, hogy a magyar olajipari cég első embere és Magyarország egyik legbefolyásosabb személyisége akár már a jövő héten felkerülhet az Interpol körözési listájára, és az anyaország határának átlépésekor őrizetbe vétel és horvátországi kiadatás várhat rá" - írja a zágrábi újság szerdai online kiadásában.

"A horvát államügyészség úgy is dönthet, hogy különválasztja a Hernádi elleni eljárást és a vizsgálatot átengedi a magyar hatóságoknak" - olvasható egyebek között a horvát lapban.

A Hina horvát hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az USKOK lezárta a nyomozást a Mol-INA-ügyben korrupcióval gyanúsított Damir Polancec volt gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes ügyében. A hivatalos indoklás szerint nem találtak olyan bizonyítékot, amely alátámasztotta volna a feltételezést, miszerint Polancec felbujtója és segítője volt Ivo Sanader volt miniszterelnöknek. Őt egyebek között azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euró megvesztegetési pénzért átjátszotta a Molnak az INA horvát olajipari vállalat igazgatásának jogát.