Csődbűntett lehet a Megyeri híd építéséből

2009.03.10. 09:17 Módosítva: 2009.03.10. 09:50
Csődbűntett gyanújával nyomozást rendel el a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Megyeri híd építésének ügyében - írja a Népszabadság. A vizsgálat a hidat építő alvállalkozóknak százmilliókkal tartozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. vezető, a hivatalos megfogalmazás szerint ismeretlen tisztségviselői ellen indul.

Január 31-én feljelentette a Vegyépszer és a Hídépítő közös tulajdonában álló Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt.-taz Artjob Kft. a BRFK gazdaságvédelmi osztályán. Az Artjob korábban már több tiltakozást tartott azért, mert a híd építésén résztvevő alvállalkozók és munkások, több száz ember, nem kapta meg a pénzét.

A cég a Hídépítő-csoporthoz tartozó Hídtechnika Kft. és a Vegyépszer Zrt. közös tulajdonában áll, derül ki az Opten cégtárának adataiból. A Hídtechnika az Apáthy Endre által birtokolt Hídépítő-csoport egyik tagja, és tulajdonosa a közelmúltban szintén fizetésképtelenné vált Középületépítőnek is.

Több tucat vállalkozás vár több százmillió forintra, ezek egyike az Artjob. A feljelentés szerint augusztus óta hiába várnak a nem kifogásolt, vagyis az elvárt minőségben és határidőre elvégzett munkájuk ellenértékére (a 62 milliárd forintos beruházással megépült hidat és a hozzá kapcsolódó útszakaszt szeptember végén helyezték forgalomba).

A Népszabadság arról számol be, hogy a híd ünnepélyes átadása után több ki nem fizetett cég is felszámolást kezdeményezett a Ganz ellen, a társaság illetékesei azonban senkit nem tájékoztattak a cég fizetésképtelenségéről. Ellenben – a feljelentők állítása szerint – a cég telephelyeit kiürítették, elköltöztek székhelyükről, a telket eladták – a hitelezői igényeket azonban még az ingatlanértékesítést követően sem elégítették ki.

A feljelentők "különösen nagy kárt okozó csalás" miatt tettek feljelentést, a rendőrség szerint azonban csalás gyanúja nem állapítható meg. A Ganz Zrt. által ki nem fizetett, de elvégzett munkák miatt más vállalkozások is feljelentést tettek, további 24 gazdasági társaságnak összesen több mint 300 millióval tartozik a Ganz.

A rendőrség az összes feljelentés értékelése után is úgy ítélte meg, hogy csalás nem történt. A csődbűntett gyanúja azonban megalapozott lehet, mivel az egymilliárdos ingatlaneladás és az 1,3 milliárdos engedményezési ügylet akkor történt, amikor a Ganz egyes alvállalkozóinak már nem tudott fizetni. A csődbűntett nyomozására azonban a VPOP jogosult, így az ügy aktáit a BRFK átadta, írja a Népszabadság.

Korábbi videónk: Tüntetés a Megyeri hídon