Gyurcsány aláírta a Déli Áramlat építését

2009.03.10. 17:13
A tavaly februári megállapodás nyomán újabb, konkrétabb szerződéseket írt alá Moszkvában az orosz Déli Áramlat gázvezeték építéséről Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel Gyurcsány Ferenc. A következő lépés a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, ezután dől el, épül-e vezeték, ha igen, 2015-re el is készülne.

Gyurcsány Ferenc magyar és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében kedden Moszkvában aláírták a Déli Áramlat gázvezeték Magyarországon áthaladó szakaszát megvalósító vállalat alapításáról szóló együttműködési megállapodást és a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről szóló megállapodást. Az előbbit Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, valamint Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, az utóbbit Miller és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

2010-ben dől el, lesz-e vezeték

Mi van a Nabuccóval?

A januári gázkrízis nyomán politikai lendületet vett, és talán felpöröghet a Nabucco vezeték megépítése, de továbbra is nyitott kérdés: honnan lenne benne gáz. Ha vezeték épül, abból nem szabad kimaradni, de Magyarországnak a fogyasztás várható alakulása szempontjából nem is annyira fontos az új gázcső - januári összefoglalónk az uniós összefogással építeni tervezett, a Déli Áramlat konkurensének számító Nabucco vezeték helyzetéről.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: az első megállapodással megalakul az a fele-fele arányú vegyesvállalat, amely a vezeték magyarországi szakaszát tervezni, építeni és üzemeltetni fogja. Alapja a tavaly február 28-án aláírt kormányközi megállapodás. A beruházásról a végleges döntést az aláírástól számított 24 hónapon belül kell meghozni. Ennek előfeltétele a magyar szakaszról szóló megvalósíthatósági tanulmány, amely közös feladat, és amelyet idén szeptember 30-ig, de legkésőbb december 31-ig kell kidolgozni, másik pedig a teljes vezetékre vonatkozó hasonló tanulmány, amelyet a Gazpromnak kell kidolgoznia 2010. június 30-ig.

Később Gyurcsány Ferenc újságírók előtt kijelentette: a vezetéket 2015. december 31-ig akarják üzembe helyezni.

Vlagyimir Putyin a Déli Áramlat vezeték kapcsán a rövid sajtóértekezleten azt hangsúlyozta: a beruházás jelenleg tervezett költsége 10 milliárd euró, és a finanszírozás biztosított, de nem kizárt, hogy az építőanyagok árának csökkenésével a Déli Áramlat olcsóbb lesz. A vezeték kapacitása várhatóan évi 10 milliárd köbméter lesz - vagyis az akkorra tervezett európai export mintegy harmada -, de lehet még több is.

A Nabucco-é az elsőbbség, de

Kérdésre a magyar kormányfő hangsúlyozta: az egyetlen forrástól és egy vezetéktől való függés aggasztó minden politikus számára. Egy vezetéknél jobb a két vezeték, még akkor is, ha a másodikon is orosz gáz áramlik, de még jobb, ha egy másik, vagy akár harmadik vezetéken más, független forrásból származó gáz érkezik. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a magyar parlament döntése értelmében a Nabucco Magyarország számára elsőbbséget élvez.

Vlagyimir Putyin az ukrajnai gáztranzit januári elakadására utalva rámutatott: az orosz gázzal nincs gond - van elegendő gáz a hazai és az európai igények ellátására legalább száz évre -, Európa gázellátásában csak tranzitprobléma van. Ezen viszont nem változtat a Nabucco, mert nem csökkenti a tranzitállamok számát. Ezzel szemben nem biztosított hozzá a gáz, hiszen a közép-ázsiai országoktól, ahonnan feltölteni remélik, Oroszország vásárolja a gázt, mégpedig immár európai áron, így nem fogják azt másnak eladni. Más szóval iráni gázra is szükség lesz a Nabuccóhoz.

Kijelentette: ha nem lesz Déli Áramlat, akkor az érintett országoknak cseppfolyósított gázt kell majd venniük, amely mintegy 20 százalékkal drágább a légneműnél, és ezzel Európa hatalmas versenyelőnyt veszít el.

Ez is volt még

A pusztaföldvári gáztároló fejlesztésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: az jelentős mértékben növeli az ország energiabiztonságát, ugyanis a kapacitása végül Magyarország éves fogyasztásának felét teszi majd ki.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére, hogy találtak-e a konzultáción megoldást a Malév problémájára, kijelentette: a megoldás folyamatban van, és orosz részről meghozták a finanszírozáshoz szükséges döntést.

Túl ezen, a konzultáció idején szándéknyilatkozatot írtak alá az illetékes szervek képviselői a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről, ugyancsak aláírták a két külügyminisztérium közötti konzultációk 2009-re szóló programját, egy tudományos-műszaki együttműködési megállapodást, egy intézkedési tervet a két kormány közötti környezetvédelmi együttműködésről szóló egyezmény végrehajtásáról, és egy szándéknyilatkozatot , amelyben a felek "megerősítik elkötelezettségüket a dubnai Egyesített Atommagkutató Intézetben folytatni tervezett közös tevékenységről".