Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszok szerint a Mol-bevásárlás nem politikai ügy

2009.04.08. 16:06 Módosítva: 2009-04-08 16:17:09
Névtelenül nyilatkozó orosz források szerint nem kellene politikai ügyet csinálni a Surgutneftegas Mol-részvényvásárlásából pont akkor, amikor hihetetlenül pozitívan alakulnak a magyar-orosz kapcsolatok. Egyben kiemelték azt is, hogy az orosz nagykövet bekéretése a külügyminisztériumba talán csak egy korábban egyeztetett találkozó.

Az Interfax hírügynökség által idézett diplomáciai forrás úgy véli, hogy „a két gazdasági társaság gazdasági tevékenységének túlpolitizálása kontraproduktív lenne". A magát meg nem nevező diplomáciai forrás annak kapcsán nyilatkozott, hogy Budapesten bekérették a külügyminisztériumba a nagykövetet.

Csodálkoznak az oroszok

Mint mondta, a hírt csodálkozással fogadták Moszkvában, mivel a dinamikusan fejlődő orosz-magyar gazdasági kapcsolatok mellett már régen nem került sor ilyen lépésre. "Kapcsolataink annyira pozitívak, hogy az olyan lépések, mint a nagykövet bekéretése nem gyakorlat, különösen ha gazdasági ügyletekről van szó" - mondta el a névtelen forrás.

A forrás hangsúlyozta azt is, hogy az érintett üzlet teljességgel átlátható, s részletesen beszámolt róla a sajtó. "Ezért a magyar fél diplomáciai lépéséről szóló hír valószínűtlennek tűnik számunkra és csodálkozunk. Lehet hogy egyszerűen a budapesti orosz nagykövetnek korábbi egyeztetés alapján volt találkozója a magyar külügyminisztériumban" - vélekedett az illető.

Belpolitikai kavarás

A Mol-vezér az akcióról

Hernádi Zsolt nem hiszi, hogy a Molban az oroszok hirtelen színre lépése Gyurcsány Ferenc személyével függ össze, s még kevésbé hisz azokban a sejtetésekben, hogy "gyorsan még valamit le kellett boltolni, mielőtt a kormányfő távozik a posztról". A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Narancsnak adott interjújában azt azonban elképzelhetőnek tartotta, "hogy a gyorsításban szerepet játszhatott, hogy egyfajta politikai exlex állapot jött létre, még akkor is, ha a leköszönő kormányt végül egy hasonló politikai bázison épülő új kabinet követi".

Az elnök-vezérigazgató nyilatkozatában kifejtette, hogy a Surgutneftegaz tulajdonszerzése semmiképpen sem tekinthető barátságos szándéknak, de egyelőre legfeljebb azt lehet mondani, hogy kéretlen, nem egyeztetett tulajdonszerzés. Azt, hogy ellenséges-e, akkor mondhatjuk, ha látjuk, hogy mi a célja a bevásárlásnak – mondta. Hozzátette, túl sok a furcsaság a tranzakció körül, és nem tudják, hogy miért. Ráadásul az orosz cég olyannyira nem transzparens cégként van számon tartva, hogy a tulajdonosi struktúráját utoljára 2003-ban tette közzé. (MTI)

A Interfax arról is beszámolt, hogy az ügylet a magyar politikai körökben is ellenállást váltott ki, a Fidesz ellenzéki párt ennek kapcsán "kollaborációval" vádolta meg a szocialista kormányt és hatalomra kerülése esetére intézkedéseket helyezett kilátásba a gazdasági "invázió" megakadályozására. Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kabinet felveti a kérdést az orosz kormánynak, a PSZÁF pedig vizsgálatot kezdett.

A döntés politikai hatását jelzi, az a tény is, hogy szerdán Sólyom László államfő a Sándor-palotában fogadta Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. A köztársasági elnök jelezte: kérni fogja a kormányt, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett lépéseinél.

A piac is meghökkent

Az OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban levő 21,2 százalékos részesedését a negyedik legnagyobb orosz olajcégnek, a Surgutneftegasnak. Az orosz céget az egyik legáttekintetetlenebb vállalatnak tartják, és egyenesen Vlagyimir Putyint sejtik tulajdonosai között. Az oroszok a hétfői tőzsdei ár duplájáért vásárolták meg a Mol-pakettet.

A Mol-ügylet a piacot váratlanul érte. Múlt héten aztán a parlament külügyi bizottsága rendkívüli ülésén foglalkozott a tranzakcióval, a Mol pedig a PSZÁF vizsgálatát kérte. Az ügylet első reakciójaként Brüsszelben aggodalmuknak adtak hangot. Az elmúlt napokban pedig folytatódott az üzengetés az oroszok és hol a nyugati államok, hol a Mol között. Legutóbb például tegnapelőtt az orosz Kommerszant lap kommentárjában hívta fel a figyelmet arra az orosz zsarolópotenciálra , hogy a Mol onnan kapja az olajat, és az oroszoknak nem nagyon tetszik, hogy akadályozzák terjeszkedésüket. Tegnap a Mol-ügylet miatt a magyar külügyminisztérium magához kérette az orosz nagykövetet.

Tegnap este pedig a Mol közzétette a közelgő közgyűlés dokumentumait, amelyekből az derül ki , hogy a Mol igazgatósága további korlátozásokat kíván életbe léptetni az április 23-i éves rendes közgyűlésen, melyek az ellenséges felvásárlás elleni védekezést szolgálják. Egyes változtatások egyenesen a Surgutneftegasra vannak írva.