Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az oroszok szerint a Mol-bevásárlás nem politikai ügy

2009.04.08. 16:06 Módosítva: 2009-04-08 16:17:09
Névtelenül nyilatkozó orosz források szerint nem kellene politikai ügyet csinálni a Surgutneftegas Mol-részvényvásárlásából pont akkor, amikor hihetetlenül pozitívan alakulnak a magyar-orosz kapcsolatok. Egyben kiemelték azt is, hogy az orosz nagykövet bekéretése a külügyminisztériumba talán csak egy korábban egyeztetett találkozó.

Az Interfax hírügynökség által idézett diplomáciai forrás úgy véli, hogy „a két gazdasági társaság gazdasági tevékenységének túlpolitizálása kontraproduktív lenne". A magát meg nem nevező diplomáciai forrás annak kapcsán nyilatkozott, hogy Budapesten bekérették a külügyminisztériumba a nagykövetet.

Csodálkoznak az oroszok

Mint mondta, a hírt csodálkozással fogadták Moszkvában, mivel a dinamikusan fejlődő orosz-magyar gazdasági kapcsolatok mellett már régen nem került sor ilyen lépésre. "Kapcsolataink annyira pozitívak, hogy az olyan lépések, mint a nagykövet bekéretése nem gyakorlat, különösen ha gazdasági ügyletekről van szó" - mondta el a névtelen forrás.

A forrás hangsúlyozta azt is, hogy az érintett üzlet teljességgel átlátható, s részletesen beszámolt róla a sajtó. "Ezért a magyar fél diplomáciai lépéséről szóló hír valószínűtlennek tűnik számunkra és csodálkozunk. Lehet hogy egyszerűen a budapesti orosz nagykövetnek korábbi egyeztetés alapján volt találkozója a magyar külügyminisztériumban" - vélekedett az illető.

Belpolitikai kavarás

A Mol-vezér az akcióról

Hernádi Zsolt nem hiszi, hogy a Molban az oroszok hirtelen színre lépése Gyurcsány Ferenc személyével függ össze, s még kevésbé hisz azokban a sejtetésekben, hogy "gyorsan még valamit le kellett boltolni, mielőtt a kormányfő távozik a posztról". A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Narancsnak adott interjújában azt azonban elképzelhetőnek tartotta, "hogy a gyorsításban szerepet játszhatott, hogy egyfajta politikai exlex állapot jött létre, még akkor is, ha a leköszönő kormányt végül egy hasonló politikai bázison épülő új kabinet követi".

Az elnök-vezérigazgató nyilatkozatában kifejtette, hogy a Surgutneftegaz tulajdonszerzése semmiképpen sem tekinthető barátságos szándéknak, de egyelőre legfeljebb azt lehet mondani, hogy kéretlen, nem egyeztetett tulajdonszerzés. Azt, hogy ellenséges-e, akkor mondhatjuk, ha látjuk, hogy mi a célja a bevásárlásnak – mondta. Hozzátette, túl sok a furcsaság a tranzakció körül, és nem tudják, hogy miért. Ráadásul az orosz cég olyannyira nem transzparens cégként van számon tartva, hogy a tulajdonosi struktúráját utoljára 2003-ban tette közzé. (MTI)

A Interfax arról is beszámolt, hogy az ügylet a magyar politikai körökben is ellenállást váltott ki, a Fidesz ellenzéki párt ennek kapcsán "kollaborációval" vádolta meg a szocialista kormányt és hatalomra kerülése esetére intézkedéseket helyezett kilátásba a gazdasági "invázió" megakadályozására. Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kabinet felveti a kérdést az orosz kormánynak, a PSZÁF pedig vizsgálatot kezdett.

A döntés politikai hatását jelzi, az a tény is, hogy szerdán Sólyom László államfő a Sándor-palotában fogadta Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. A köztársasági elnök jelezte: kérni fogja a kormányt, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett lépéseinél.

A piac is meghökkent

Az OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban levő 21,2 százalékos részesedését a negyedik legnagyobb orosz olajcégnek, a Surgutneftegasnak. Az orosz céget az egyik legáttekintetetlenebb vállalatnak tartják, és egyenesen Vlagyimir Putyint sejtik tulajdonosai között. Az oroszok a hétfői tőzsdei ár duplájáért vásárolták meg a Mol-pakettet.

A Mol-ügylet a piacot váratlanul érte. Múlt héten aztán a parlament külügyi bizottsága rendkívüli ülésén foglalkozott a tranzakcióval, a Mol pedig a PSZÁF vizsgálatát kérte. Az ügylet első reakciójaként Brüsszelben aggodalmuknak adtak hangot. Az elmúlt napokban pedig folytatódott az üzengetés az oroszok és hol a nyugati államok, hol a Mol között. Legutóbb például tegnapelőtt az orosz Kommerszant lap kommentárjában hívta fel a figyelmet arra az orosz zsarolópotenciálra , hogy a Mol onnan kapja az olajat, és az oroszoknak nem nagyon tetszik, hogy akadályozzák terjeszkedésüket. Tegnap a Mol-ügylet miatt a magyar külügyminisztérium magához kérette az orosz nagykövetet.

Tegnap este pedig a Mol közzétette a közelgő közgyűlés dokumentumait, amelyekből az derül ki , hogy a Mol igazgatósága további korlátozásokat kíván életbe léptetni az április 23-i éves rendes közgyűlésen, melyek az ellenséges felvásárlás elleni védekezést szolgálják. Egyes változtatások egyenesen a Surgutneftegasra vannak írva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!