Hónig szeret BKV-val utazni

2009.04.15. 10:35
Konkrétumokról ne kérdezzenek, kérte bizottsági meghallgatásán a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterjelölt, aki átláthatóságot, stabilitást, őszinteséget és minőséget ígért.

Van egy különös hobbim: szeretek a BKV-val utazni – ezzel a felütéssel kezdte beszédét a gazdasági bizottság előtt a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterjelölt, Hónig Péter. Ez után nem lehetett meglepetés, hogy a miniszteri kinevezése előtti kötelező bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy nagy híve a közösségi közlekedésnek. Ennek a területnek azokat a felületeit kell fenntartani, ahol igény is van a szolgáltatásra, de ott meg is kell fizetni a szolgáltatásnyújtást – emelte ki. Utalt arra is, hogy a közösségi közlekedést üzleti alapon kell fejleszteni. Fájó pontként említette az úthálózat minőségét, és azt, hogy a közösségi közlekedés terén nagy a lemaradásunk az európai uniós országokhoz képest.

Tárcájának másik pilléréről, a hírközlésről annyit mondott: tiszta versenyfeltételeket kell biztosítani. A hírközlési cégek, internetszolgáltató társaságok felelősségét ki kell hangsúlyozni, a fogyasztóvédelmet erősíteni kell.

Részletkérdésekbe nem bocsátkozott a bársonyszék várományosa. Kérte is a bizottsági tagokat, hogy ne nagyon kérdezzenek tőle részleteket, mert tegnap egy 360 oldalas dokumentumból kellett tájékozódnia, elődje, a kancelláriaminiszteri posztra távozó Molnár Csaba és kabinetfőnöke egy órán át készítette fel őt a mai meghallgatásra. Általánosságban annyit árult még el, hogy vezetése alatt a tárca kettős célja lesz, hogy befektetésre ösztönző környezetet teremtsen, és kezelje a válságot. Átláthatóság, stabilitás, őszinteség, minőség – ezeket nagyon fontosnak tartja Hónig.

Személyi kérdésekre kanyarodva tisztázta, hogy, jelentős változatásokat nem szeretne a minisztériumban, csak azokat az embereket kell pótolnia új személyekkel, akiket elődje magával visz. Nincs szükség nagy változtatásokra, mert először nagy költséggel, fájdalommal járnak, és csak 1-2 év múlva fordulnak termőre – erre készül a leendő miniszter.