Miért drága a budapesti távfűtés?

2008.08.29. 07:25
Az osztrák fővárosban - a nemrég felemelt alapdíjak ellenére is - ma már olcsóbb a távfűtés, mint Budapesten. Egy gigajoule hő Bécsben csak 1900, nálunk 3443 forint. A távhőszolgáltató szerint drágán veszik a meleget, az erőművek szerint a távfűtésben nemcsak az árat kell nézni.

A fokozatosan növekvő földgázárak miatt egyre többe kerül a budapesti távfűtés: egy átlagos méretű és fogyasztású - 52 négyzetméteres, 43,1 gigajoule/év hőfelhasználású, fűtéssel és meleg vízzel ellátott - lakásnál évente 260 ezer forintot emészt fel. A negyedévente bekövetkező gázáremelkedés miatt ráadásul további hődíjemelés jöhet. A magyarországi árszint már eljutott oda, hogy például Bécsben - a magasabb alapdíj ellenére is - mintegy 15 százalékkal olcsóbb egy hasonló méretű lakás távfűtése.

A Főtáv Zrt. által évente értékesített több mint 11 ezer terajoule hőmennyiség 80 százalékát a budapesti hőszolgáltató erőművektől, gázmotoros termelőktől, illetve a szemétégető műtől vásárolja. A cég saját fűtőműveiben a teljes hőmennyiség 20 százalékát állítja elő, ám ezt csak csúcsidőszakban használja, mert ez a legdrágább hőforrás.

Csakhogy ennél csak kissé olcsóbb a Főtáv legnagyobb beszállítójától, a teljes felhasználás mintegy 60 százalékát biztosító Budapesti Erőmű (BE) Zrt.-től származó hő, így rendkívül magas az úgynevezett mixelt ár - tudta meg a Napi Balog Róbert szóvivőtől. Míg Budapesten a fogyasztó számára 1 gigajoule hő ára nettó 3443 forintra jön ki, addig Bécsben ez 1900 forint - a különbség főként az erőművi termelői árakból származik. Az is igaz, hogy Bécsben az olcsó hő legnagyobb forrása részben a hulladék- és szemétégetés, ami más technológia, szemben a magyarországi gázüzemű kapcsolt energiatermeléssel.

A BE Zrt. három erőműve, a kispesti, az újpesti és a kelenföldi, valamint a Révész utcai fűtőműve szolgáltatja a Főtáv számára a hőt, emellett a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek értékesítenek áramot - mondta a Napinak Hónig Péter vezérigazgató-helyettes. Véleménye szerint a távfűtés összetett kérdés, nem lehet csak az árat kiragadni - része a lakótelepek hőszigetelése, a fűtési rendszerek is sokkal korszerűtlenebbek a nyugat-európaiaknál, mindez egyértelműen többlet-hőfelhasználást jelent.

Hónig szerint a távfűtés lényegesen környezetkímélőbb, mint az egyedi gázfűtés, mégsem kap hasonló támogatást. Emellett a BE árai magukban foglalják a hálózat működtetésének többletköltségeit is, ami a többi termelőnél nem jelentkezik. Ráadásul a tüzelőanyag árszabályozása is olyan, hogy az erőmű nagyfogyasztóként - évi 550 millió köbméter földgázfelhasználással - is csupán 12 százalékkal kapja olcsóbban, részben hatósági, részben versenypiaci áron, mint a legkisebb lakossági felhasználók.  • Hírek
  • Hírek