Gergely
4 °C
23 °C

Elzárták az Emfesz gázát

2009.04.27. 17:23 Módosítva: 2009.04.27. 18:58
Ukrajna csak a Gazpromtól vásárolt gázt adja át Magyarországnak: ez azt jelenti, hogy a magyar piacon bő 20 százalékos részesedéssel bíró, ukrán cégtől gázt vásárló Emfesz semmit nem kap. Szakértők szerint a magyar ellátásbiztonságot közvetlenül most nem érinti a helyzet, "nyár van" és az Emfesz más forrásokhoz is nyúlhat, de a cég olcsó gázra épülő üzleti modellje borulhat.

Elzárták az ukránok az Emfesz gázát - ez a hír terjedt el hétfő délután gázpiaci körökben. Ez a szakértőket egyébként nem érte meglepetésként: az Emfesz, Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. az ukrán Dmitro Firtas érdekeltsége. A gas.hu honlapot is üzemeltető, téli kampányában 8 százalékos árelőnyt ígérő, a magyar piacon mára bő 20 százalékos részesedést szerző cég Ukrajnából, az orosz-ukrán, a részben szintén Firtas érdekeltségébe tartozó Rosszukrenegrotól veszi a gázt, amely az utóbbi időben folyamatos konfliktusban állt az ukrán kormánnyal. (A hazai gázellátás legnagyobb importőre az E.On, ők a Gazpromtól vásárolnak.)

Az Index megkereste az importgázt fogadó és azt a nagykereskedőknek átadó Földgázszállító Zrt-t, ahol elmodták: kaptak egy levelet az ukrán diszpécserszolgálattól, hogy Magyarországra csak a Gazprom Export által szállított földgáz érkezhet. Azt kérték, hogy ennek az átvételére álljon be az FGSZ. Ezt tudomásul vették, átálltak a csökkentett mennyiség fogadására, és értesítették is a kereskedőket. Az FGSZ tájékoztatása szerint ez a magyar ellátásbiztonságot jelenleg nem érinti.

Az Emfesz partnercégét, a nekik szállító Rosszukrenegrot korábban kifejezetten az orosz gáz tranzitálására hozták létre, 50 százalékos tulajdonosa a Gazprom, másik tulajdonosa pedig (ahogy az Emfeszé is) Dmitro Firtas. A cég azonban hosszabb ideje az ukrán-orosz gázvita kereszttűzében áll, Julia Tyimosenko miniszterelnök ugyanis kizárná a céget szép bevételt eredményező tranzitból, és azt teljes egészében állami kézbe venné.

Ezen küzdelem állhat piaci forrásaink szerint a hátterében az Ukrajnából Magyarországra érkező gázszállításokkal kapcsolatban hétfő délután fellépett újabb zavar mögött. Az Index több forrásból úgy értesült, hogy az ukránok egyszerűen "lekapcsolták" az Emfesz által rendelt gázmennyiséget. A cég vezérigazgatója, Góczi István azonban megkeresésünkre azt hangsúlyozta: miközben a probléma valóban ukrán eredetű (azaz nem a Gazprom állította le a szállításokat), az valójában a januári helyzethez hasonlít, amikor először csak csökkent a nyomás a gázvezetékekben. Góczi szerint azonban ezzel együtt is a teljes, Magyarországra rendelt gázmennyiség megérkezhet az országba, és ma, azaz hétfőn ez még így is történt.

Az Emfesz tájékoztatást kért az ukrán cégektől, így a tranzitért felelős Ukrantransgaztól, ám ők egyelőre semmit nem mondanak. Góczi szerint is tény ugyanakkor, hogy az ukrán tárolókat üzemeltető Naftogas Ukrajna nem hajlandó kitárazni az Emfesz szerződéses partnerének, a Rosszukrenergonak járó gázt (azaz voltaképpen az ő szállítójuk maga sem jut elegendő gázhoz). A Roszukrenegro azonban hétfőn délután 5 óra körül ezzel együtt azt erősítette meg az Emfesznek, hogy ők leszállították a határra a szerződés szerint esedékes gázmennyiséget.

A vezérigazgató szerint így egyelőre nem is merül fel a kérdés, hogy máshonnan kellene vásárolniuk.

Piaci forrásaink szerint az Emfesznek egyébként lenne erre lehetősége, sőt, átmenetileg a hazai tározókapacitás terhére is eltudja látni ügyfeleit, ezért, és a meleg miatti alacsonyabb fogyasztás miatt sem érinti a magyar ellátásbiztonságot a kérdés. Az viszont bizonyos, hogy az ukrán gázra szabott, alacsony áras értékesítési modellt borítaná, ha hirtelen új, és minden bizonnyal drágább gázt kellene beszerezniük.