A nagyberuházások árfolyam-kompenzációt kaphatnak

2009.05.04. 06:58
Akár már májusban alkalmazni lehet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által kidolgozott árfolyam-kompenzációs rendszert, amely azon pályázókon segíthet, akiknek veszélybe kerülhet a beruházása a gyenge forintárfolyam miatt.

A problémát az okozta, hogy a tavaly harmadik negyedévig megkötött szerződéseket 260 forint körüli árfolyamon számították ki és kötötték meg, ehhez képest az árfolyam liftezése nyomán a beszerzések akár háromszáz forintos euróárfolyamon is történhettek.

Az ügynökség szerint kompenzációra leginkább a nagyberuházók számíthatnak, vagyis egyáltalán nem lesz automatikus a támogatás. Az NFÜ ugyanis maga keresi majd meg azokat a pályázókat, akik beleesnek a támogathatók körébe. Ide csak azok a projektek tartozhatnak, amelyek teljes költségének legalább negyede importbeszerzésből származik. Tipikusan ilyen lehet egy kórház felújítása, a berendezések cseréjével, vagy akár a közelmúltban jóváhagyott vidéki villamosfelújítási projektek - Miskolcon, Szegeden és Debrecenben bővülhet a helyi közlekedés új pályákkal vagy járművekkel.

Az ügynökség és a kiválasztott pályázó több fordulón keresztül dolgozza majd ki az árfolyam-kompenzáció személyre szabott megoldását. Ennek keretében a pályázónak át is kell dolgoznia a projekt költségvetését, majd ezt követően az árfolyamkockázat megoszlik az ügynökség és a pályázó között. Annak sincs azonban akadálya, hogy a pályázók a későbbi importbeszerzéseiket ne forintban, hanem euróban határozzák meg. Az NFÜ szerint a kompenzáció nem érintheti azokat az extra költségeket, amelyek nem a gyenge forintnak tulajdoníthatók.

Az ügynökség elképzelését jóváhagyó kormányhatározat egyelőre nem készült el, de erre lényegében bármikor sor kerülhet. Az árfolyam-kompenzációra fordított forrás az uniós támogatási pénzek átváltásakor keletkezett árfolyamnyereség lesz. Az NFÜ valószínűleg nagyobb arányú forrást fog a jövőben vis maior esetekre elkülöníteni, hogy bármilyen, az árfolyam-ingadozáshoz hasonló krízisre fel tudjon készülni - erről Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára beszélt a közelmúltban, amikor a kompenzáció ötlete megszületett.