Megvannak Simor százmilliói

2009.06.04. 16:21 Módosítva: 2009.06.04. 21:14
Ciprusi cégében tartja Simor András korábban befektetési alapoknál kezelt, mintegy 800 millió forintos vagyonát, melyet a korábbi években feltüntetett, idén viszont már kihagyott vagyonnyilatkozatából. Ha százmilliós vagyonról való beszámoló a törvény alapján kimaradhat a nyilatkozatról, aligha megfelelő a szabályozás - e felvetésünkkel a vagyonnyilatkozatok ügyében eljárni illetékes mentelmi bizottság elnöke is egyetért, sőt, korábban módosító javaslatuk is volt az ügyben. A Transparency International magyar tagozatának elnöke szerint ha valaki érti, mi a célja a vagyonnyilatkozatnak, felelősen gondolkodva ma is számot adhat minden vagyonáról.

Egyéb közlendők - ez az országgyűlési képviselők és a Magyar Nemzeti Bank elnöke által is kötelezően kitöltendő vagyonnyilatkozat IV. pontja. A 9 sornyi hely üresen tátong Simor András jegybankelnök legutóbbi, idén januárban a tavalyi évről beadott vagyonnyilatkozatában (pdf).

A HVG mai számában számolt be arról: a jegybank elnökének három éve 923 milliós megtakarítása volt, ebből 2007-re 67, 2008-ra pedig 80 millió maradt. A lap szerint a pénz, a bő 800 millió forint Cipruson van: míg Simor megválasztásakor még egy alapkezőnél volt a jegybankelnök megtakarítása, azt ezek szerint nem sokkal azután ciprusi cégébe, a Trevisol Management Services Ltd. nevű társaságba helyezte át. Ezt utóbb, ma délután Simor maga is megerősítette a jegybank kommunikációs osztálya által aláírt, az MNB honlapjára kitett közleményében.

Eszerint Simor András mindhárom esetben, a vonatkozó jogszabályban előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. A vagyonnyilatkozat nem kér információt a társaságban lévő vagyontárgyak számszerű összegéről, mindössze a nyilatkozattevő tulajdonában álló társaságok nevéről és a tulajdon arányáról.

A jegybankelnöknek ha úgy tetszik igaza van: a vagyonnyilatkozat C része firtatja a gazdasági társaságokban fennálló érdekeltséget, és itt nincs arról szó, mennyit is ér a százalékosan megadandó üzletrész, mekkora a cég vagyona.

Géczi politikai véleménye

A mentelmi bizottság elnöke a konkrét ügyről e minőségében nem, politikusként azonban szívesen nyilatkozott: szerinte az ügy mögött az EP-választásokra, illetve az azt követően az előrehozott választások lemezének újbóli feltételére készülő Fidesz áll.

Ebből már korábban is származott vita, és van, aki azóta az egyéb közlendők között igyekszik tisztázni a helyzetet, mondta el az Index kérdésére Géczi József Alajos, az országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. A testület elé kerülnek a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos összeférhetlenségi ügyek: bár a Fidesz ma délelőtt bejelentette, hogy eljárást kezdeményez Simorral szemben, Géczihez,illetve tájékozatatása szerint az országgyűlés elnökéhez csütörtök délutánig még nem érkezett meg a kezdeményezés. Az elnök így a konkrét ügyről nem kívánt nyilatkozni, az Index felvetésére azonban elismerte: nem megfelelő a szabályozás, az ezt a problémát is kiküszöbölni hivatott módosító javaslatot már két évvel ezelőtt előkészítették. A képviselők jogállásáról szóló törvény módosításához azonban kétharmad kell, Géczi szerint a módosító - a költségtérítésekről szóló javaslatcsomagban - elhalt a Fidesz ellenállásán.

Simornak értenie kéne

Egy felelős köztisztviselőnek értenie kell, mi a vagyonnyilatkozat célja: az, hogy az állampolgárok előtt tényleges vagyoni helyzetükről, annak változásáról számot adjanak. Ha valaki megérti a vagyonnyilatkozat célját, megtalálhatja annak módját is, hogy akár a szabályozás hiányos, rossz voltára is felhívva a figyelmet, tényleges vagyoni helyzetéről adjon számot - mondta az Indexnek Alexa Noémi. A Transparency International magyar tagozatának elnöke hangsúlyozta: a hazai szabályozás elégtelen voltát önmagában az is jelezheti, hogy miközben már összesen több mint 400 ezer vagyonnyilatkozat gyűlt össze, összesen 6 vizsgálat indult ezekkel kapcsolatban, és egyik sem eredményezett elmarasztalást. Lényegében következmény nélkül maradhatott az is, amikor valaki "elfelejtett" feltűntetni milliós vagyontárgyat, majd amikor ez kiderült, elég volt egyszerűen pótolnia. A szakértő szerint kérdés, hogy ekkora mennyiségű nyilatkozatnál egyáltalán lehetséges-e az a fajta ellenőrzés, összevetés, amelyre pedig szükség lenne, így felmerül, nem kellene-e szűkíteni a nyilatkozatra kötelezettek számát, de azok esetében érdemi ellenőrzést is végezni. A meginduló vizsgálatoknál pedig irányadó lehetne az angol jog, ahol amennyiben kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a nyilatkozatra kötelezett vagyongyarapodása fedezhető volt-e a törvényes jövedelméből, a bevallót terheli a bizonyítás.

Az Index megkeresésére a jegybank egyelőre nem kívánt a közleményen túl semmit hozzáfűzni az ügyhöz, így nem tudjuk, tervezi-e kiegészíteni vagyonnyilatkozatát Simor András.