Visszatér a befektetési alapok iránti bizalom

2009.07.08. 15:21
A befektetők lassan visszatérő bizalmával párhuzamosan mérséklődtek a korábbi hónapok kiugró tőkepiaci hozamai. A legtöbb alapkategória esetében csökkent a tőkekivonás az előző hónapokhoz képest, leglátványosabban az ingatlanalapoknál, miközben további új befektetéseket láthattunk egyes magasabb kockázatú, származtatott alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 1,5 milliárd forinttal növelték júniusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, az alapok többsége esetében a tőkekivonás üteme tovább csökkent, a származtatott alapok iránt pedig megmaradt érdeklődés.

A befektetők többsége a stabilizálódó hozamok ellenére továbbra is kivár. Ahhoz, hogy ez a szegmens nagyobb tőkét legyen képes vonzani, valószínűleg egy hosszabb időszak kiegyensúlyozott teljesítményére lesz szükség - emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A pénzpiaci alapok vagyona az 1,5 milliárd forint tőkekivonás ellenére 0,2 százalékkal nőtt, a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 941 milliárd forintot tett ki. A hozamokat júniusban ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt. A kategória 77 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona 0,1 százalékkal csökkent, mivel 3,5 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, több mint 3 milliárd forint hozam viszont növelte a vagyont.

Jelentősen lecsökkent az ingatlanalapokból történő tőkekivonás: a júniusban kivett 3,8 milliárd forint tőke kevesebb, mint harmada a májusinak, és nem éri el az áprilisi tőke kivét 10 százalékát. Több mint 1 milliárd forint volt az átalakított és átsorolt alapok vagyona, az alapok összvagyonát viszont több mint 1 milliárd forint hozam növelte. A hónap fontos újdonsága, hogy elindult egy új, euróban denominált ingatlanalap, amely több mint 7 milliárd forint friss tőkét vonzott júniusban. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona ugyanakkor a hónapban – részben az átalakítások miatt – 10,8 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 35 milliárd forintot tett ki.

Az 59 részvényalap vagyona 1,7 százalékkal csökkent, a hónap végén 255,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők kétmilliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is – a nemzetközi részvénypiacokon bekövetkező kismértékű korrekció és a forint erősödésének következtében – 2,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónapban a részvényalapok több mint kétharmadát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 2,5 százalékkal csökkent, miután az alapokból 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, egy átsorolt tiszta részvény alap 340 millió forintos vagyona növelte a vagyont, az alapokon pedig 1,7 milliárd forint veszteség keletkezett.

A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 milliárd forint friss tőke, az átsorolt alap és mintegy 750 millió forint veszteség hatására is 0,5 százalékkal nőtt. Leggyorsabban az észak-amerikai részvény alapok vagyona gyarapodott, ezeket az ázsiai tiszta részvény alapok követték. A 22 nyilvános származtatott alap vagyona 2,3 százalékkal nőtt, június végén 38 milliárd forint volt. A hónap során 1,1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények pedig 250 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.