Egy hét a pofonfa alatt

2009.07.11. 09:44
Rossz hetet tud maga mögött a gazdaság: a világ tőzsdéi, így a magyar is, mélyrepülésben voltak. A forint a péntekre a hét eleji szint alá süllyedt. Két nap alatt három nagy létszámleépítést jelentettek be hazánkban, de legalább a Postának sikerült lezárnia a botrányos előéletű biciklitendert. Megszületett a politikai döntés Tátrai Miklós menesztéséről.

A hetet még 14 900 pont közelében kezdte, majd több mint 500 ponttal alacsonyabban, 14 325-ön zárta a BUX. A pesti tőzsde részvényindexe a tavaszi erősödő hetek után a nemzetközi tendenciával megegyezően váltott lejtmenetbe. A vezető részvének közül az OTP nagyjából 10 százalékot gyengült öt nap alatt, és a pénteki kereskedést már csak 3086 forinton zárta (hétfőn délelőtt még 3400 forint fölött volt az árfolyama). A magyar nagybank 220 millió eurót, a magyar Erste toábbi 100 milliót kap az EBRD-től, dőlt el a héten.

Esés

A piaci elemzők szerint a tőzsdei folytatás hasonló lehet nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban, és nyáron akár 10-15 százalékot is gyengülhetnek a tőzsdék. Az amerikai részvényindexek már negyedik hete esnek, és a válság eseményeit eddig legpontosabban megjósló közgazdász, Nouriel Roubini szerint még elhúzódó recesszióra kell számítanunk (ezzel némileg párhuzamosan újabb amerikai mentőcsomag szükségességét valószínűsítette Warren Buffett befektetési guru is).

A forint is begyengült a hét második felére. A hét elején még 272 forint körüli szinten mozgott az euró árfolyama, ám pénteken már a 278 forintos szintet is átlépte. Holott a héten növekedett az érdeklődés a magyar állampapírok iránt – Oszkó Péter pénzügyminiszter bizalomerősítő road-showt is tartott –, ám a hét második felében a borús befektetői hangulaton ez sem segített. A gyengülésben persze szerepet játszhat az is, hogy erősödnek azok a piaci várakozások, amelyek szerint a július 27-i ülésén kamatot csökkent a jegybank monetáris tanácsa.

Küzdelem

A kamatcsökkentésre a gazdaság élénkítése érdekében szükség is lenne, legalábbis erről tanúskodik, hogy a héten újabb három nagy elbocsátást jelentettek be. Hétfőn jelent meg a hír, hogy bezár Nyíregyházán a svéd Lindab, ami 110 ember állásának megszűnését jelenti. Csütörtökön 800 fő elbocsátását jelentette be a székesfehérvári autóipari cég, a Denso, és még ugyanazon a napon 120 emberét a Tolna Megyei Ruhaipari Szövetkezet.

Míg a vállalkozások a válsággal, addig a Mol az oroszokkal is küzd: a héten ismét megerősítették, hogy nem hajlandó együttműködni a társaság több mint húsz százalékos részvénycsomagját birtokló – azt az osztrák OMV-től megvásárló – orosz Szurgutnyeftegazzal. A magyar olajtársaság a hét kevés jó hírének egyikeként literenként 7 forinttal csökkentette az üzemanyag árát, így az átlagos benzinár ismét 300 forintalatt van.

És ha már küzdelem: harciassá vált a viszony a Főtáv és a Főgáz között. A fővárosi távhőcég utóbbi szerint inkorrekt módon – a gázfűtést reklámkampányában bizonytalannak és balesetveszélyesnek feltüntetve – küzd az ellen, hogy több ezer lakás váljon be a gáznál jóval drágább távfűtésről.

Döntések

A héten megszületett néhány nagy és egy-két kisebb döntés, valamint újraindult a megújult General Motors. MInt az Index elsőként megtudta, csütörtökön megszületett a politikai döntés a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatójának, Tátrai Miklósnak a menesztéséről. A piramisjátékkal dollármilliárdokat elcsaló Madoff eldöntötte, hogy nem fellebbez a 150 éves börtönbüntetés ellen.

Döntött a Magyar Posta is: 369 millió forintért vesz kerékárokat – harmadannyiért, amennyiért a másfél évvel ezelőtti, botrányos utóéletű tenderen vett volna. Eldőlt az is, hogy szeptember végéig kapnak levelet azok, akik visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe, bár a számítások szerint a jól teljesítő pénztárak tagjai hosszabb távon jobban járhatnak, ha nem szalad el az infláció.