Minden negyedik kkv remél uniós pénzt

2009.08.06. 10:12
A második negyedévben minimálisan csökkent a K&H kkv bizalmi indexének a pályázati hajlandóságot mutató részindexe. Ennek ellenére az európai uniós támogatások elnyerését a vállalkozások közel fele reálisnak tartja – derül ki a kutatás legutóbbi eredményéből.

Az elkövetkezendő egy évben a vállalkozások 28 százaléka számít finanszírozási lehetőségként a pályázatok által elnyerhető forrásokkal. A támogatások elnyerésével kapcsolatban továbbra is a mezőgazdasági vállalkozások a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektor számít legkevésbé ilyen finanszírozási forrásra.

A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy éves várakozásait mutató K&H kkv bizalmi indexnek az európai uniós támogatásokra vonatkozó részindexe 31 pontos értékével még elmarad a válság előtti 46 pontos értékéhez képest, úgy tűnik azonban, hogy az uniós pályázati források továbbra is jelentős szerepet töltenek be a hazai vállalkozások életében.

A vállalkozások 28 százaléka jelölte meg finanszírozási lehetőségként ezen forrásokat, így közvetlenül a banki hitelek után a második helyen szerepel a cégek finanszírozási lehetőségei között. „Bár a kis- és középvállalkozások pályázási hajlandóságára vonatkozó mutatóknál csökkenést tapasztalunk, úgy gondolom, hogy ez a visszaesés csak a realitásokhoz való közeledést mutatja, mivel az elmúlt évek pályázati tapasztalataival gazdagodva a vállalkozások reálisabban ítélik meg saját esélyeiket” – elemezte az eredményeket Bognár Mihály, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

A kutatás eredményei alapján a vállalkozások profilja jelentősen befolyásolja a pályázati forrásokhoz jutás esélyeit. A mezőgazdasági cégek például jóval az átlagot meghaladó mértékben - 69 százalékos arányban – látnak esélyt arra, hogy uniós támogatáshoz jussanak. Ez az ipari vállalkozások esetében 54 százalék, a kereskedelmi cégeknél 46 százalék, a szolgáltató cégeknek pedig 43 százaléka tartja valószínűnek, hogy nyertes pályázatot tud benyújtani.

„A mezőgazdasági vállalkozások optimista véleménye többek között arra is visszavezethető, hogy az erre a szektorra jellemző normatív jellegű (pl. földalapú) szubvenciók, lévén azok is nagyrészt az európai uniós költségvetésből származnak, a kedvezményezettek számára gyakran összemosódnak a pályázati úton igényelhető fejlesztési támogatásokkal. Ugyanakkor az agrárszektorban az EU-s támogatások elnyerési esélyeire vonatkozó mutató jelentős csökkenésének oka az lehet, hogy idén az újabb pályázatok kiírása helyett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elsősorban a kifizetésekre helyezi a hangsúlyt.” – magyarázta Bognár Mihály.