ITD: a vizsgálat lezárult, de még nincs eredmény

2009.10.13. 14:50
A múlt héten befejezte szeptember elején elkezdett vizsgálatát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az ITD Hungary Zrt.-nél – közölte a céget felügyelő gazdasági miniszter egy keddi sajtóbeszélgetésen. Annak eredménye azonban csak hónap végére lesz meg, így esetleges követketményeiről sem lehet még beszélni. Varga István elmondta azt is, hogy a KEHi-vizsgálatot megelőző minisztériumi belső ellenőrzés talált tisztázatlan pontokat.

Nem vizsgálta, és nem is fogja vizsgálni a gazdasági minisztérium annak az ITD által kiírt 300 millió forintos közbeszerzési eljárásnak az ügyét, amelyről még augusztus végén számolt be az Index. A tender nyertese az ITD-vezérigazgató Rétfalvi György volt üzlettársának, Vad Attilának a cége lett volna. A közbeszerzési eljárás eredményét azonban szeptember elején megsemmisítették, és a tendereztetni tervezett tanácsadói munkát az ITD saját dolgozói végzik el.

Mindezt egy véletlen egybeeséssel indokolta egy keddi sajtóbeszélgetésen Varga István. A gazdasági miniszter szerint épp abban az időben jelezte a pénzügyminisztérium, hogy a korábban elvont tartalékokból egy nagyjából 500 millió forintos keret visszakerült a tárca felügyelete alá tartozó ITD-hez. Miután ebből a forrásból elvégezheti az állami befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség a kkv-k szektorspecifikus exporttanácsadását – amire a tendert kiírták –, a pályázatot visszavonták.

Varga István azt mondta, annak ellenére, hogy a tendert és annak körülményeit nem vizsgálták meg a minisztériumban, a tárca és az ITD között megmaradtak az eljárással kapcsolatos szakmai véleménykülönbségek. Beszélt arról is, hogy az ITD-nél szeptemberben lefolytatott belső minisztériumi vizsgálat talált tisztázatlan pontokat, ennek nyomán rendelte el Bajnai Gordon kormányfő a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát.

Ez a KEHI-vizsgálat, ami az ITD elmúlt hároméves tevékenységét ellenőrizte, a múlt héten lezárult, de az eredménye – miután a megállapításait még véleményezésre vissza kell küldeni a vizsgált cég vezetőjének – várhatóan csak október utolsó hetében születik meg. Hogy annak lehet-e személyi konzekvenciája, Varga István azt mondta: ha a KEHI-vizsgálat eredménye ezt indokolttá teszi, akkor is a kormányfőnek kell ezt kezdeményeznie.

Kérdésünkre, hogy el tudja-e képzelni a további együttműködést Rétfalvival azt követően, hogy az ITD-vezér a lapunknak adott interjúban igen kritikusan beszélt róla, Varga azt mondta: Rétfalvi szavainak a rá vonatkozó részét "emocionális kitörésnek" fogta fel. A jövőről egyébként azt mondta: "biztosan leülünk, és megbeszéljük az együttműködés mikéntjét".

Az ITD jövő évi költségvetésével kapcsolatban a miniszter azt mondta: a pénzelvonás retorzió lenne, ami nincs napirenden. Az ITD költségvetése 2008-ben 4,3 milliárd forint volt, jövőre 4,6 milliárd forint lehet, ami egy 2,1 milliárd forintos minisztériumi és egy nagyjából 2,5 milliárdos európai uniós (a gazdasági operatív programban folyósított) tételből áll össze.

Az MTI tudósítása szerint ugyanakkor Rétfalvi a múlt héten az mondta újságíróknak, hogy az ügynökség a jövő évi működésére 1,7 milliárd forint szerepel a költségvetésben. A miniszter szerint az ITD kreatív megoldásokkal megtehetné, hogy az egyes projektekhez kapcsolódó működési költségeket pontosan forintosítja, mert akkor azok elszámolhatók a GOP-források terhére is.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy át kellene alakítani a magyar külgazdaság szervezeti kereteit. Indokoltnak nevezte a külgazdasági szakdiplomata-hálózat működésének áttekintését éppúgy, mint azt, hogy létrehozzanak olyan nagy kereskedőházakat – és szerinte egy ilyen lehetne akár az ITD is –, amelyek a kis- és középvállalkozások exporttevékenységét segítik külkereskedelmi ismereteikkel és kapcsolataikkal.