Torzíthatja a piacot a thm-plafon bevezetése

2009.10.22. 16:22 Módosítva: 2009.10.22. 16:45

A jegybanki alapkamat tízszeresében maximálnák a gyorskölcsönök teljes hiteldíj mutatóját (thm), ami jelenleg 70 százalék lenne. Az új hitelszerződéseknek tartalmazniuk kell a visszafizetendő teljes összeget, a teljes hiteldíj mutatót és hitelszerződés aláírásakor fizetendő valamennyi költséget. Az erről szóló törvényjavaslatot ma nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek.

Amennyiben a parlament elfogadja a kormány javaslatát, az könnyen a gyorskölcsönök végét is jelentheti, hiszen ezeknél a hiteleknél nem ritka az ennél kétszer-háromszor magasabb thm, sőt a néhány száz százalékos thm is előfordul.

A gyorskölcsön-piac legnagyobb szereplője, a Provident csak szerdán szerzett tudomást a kormány javaslatáról, a thm-plafon bevezetésére vonatkozó elképzelésektől - nyilatkozta az Indexnek Tóth Andrea kommunikációs főosztályvezető. A társaságnál nem ismerik még a javaslat részleteit.

A Provident szerint általában véve bármilyen jellegű árkorlátozás torzíthatja a piacot és bizonyos ügyféligényeket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat. További kockázat, hogy egy alapkamathoz kötött thm az alapkamat csökkenése esetén a teljes lakossági hitelpiacra súlyos következményekkel járhat.

Tóth Andrea szerint a gyorskölcsön esetén a szolgáltatás valóban magasabb költségekkel jár, hisz az otthon nyújtott szolgáltatás révén jelentős többlet értéket tartalmaz, de a gyorskölcsön piacon a 200-300 százalékos thm nem jelenti azt, hogy az ügyfél kétszer vagy háromszor többet fizetne vissza, a nagy szám a rövidebb futamidő miatt ekkora.

A maximált teljes hiteldíj mutató kedvezőbb a hitelfelvevőknek, mint a kamatplafon - mondta az MTI kérdésre csütörtökön Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa. Azért lehet kedvezőbb, mert a magyar pénzintézetek olyan költségelemeket "pakolnak be a hitel árába, ami aztán megjelenik a THM-ben, amelyeket a kamatköltségek nem tükröznek".