Árpád
-2 °C
4 °C

Nagyobb végkielégítést kaphatnak a GE-től elbocsátott dolgozók

2009.11.24. 07:23 Módosítva: 2009-11-24 07:27:57
Várhatóan magasabb végkielégítést és több juttatást kapnak majd a General Electric (GE) Hungary Kft. nagykanizsai gyárából elbocsátandó dolgozók.

Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: a leépítések idejére szóló kollektív szerződést még nem írták alá, de várhatóan magasabb végkielégítést, több juttatást és átképzési segítséget, valamint az új munkába álláshoz nagyobb támogatást kapnak az elbocsátott dolgozók. A megállapodás a jövő évi leépítésekre koncentrál, a 2011-es elbocsátásokra vonatkozóan pedig az elvekről állapodnak meg.

Mint beszámoltunk róla, a GE október végén jelentette be, hogy két év alatt közel 2600 dolgozót bocsát el. Ezzel munkavállalóinak durván negyedétől megválik a multinacionális cég Magyarországon. Az elbocsátások főleg a szakmunkásokat érintik majd, de a menedzserekkel bezárólag minden szinten érezhető lesz az átszervezés hatása, közölték a GE vezetői.

A hagyományos villanyégők és ipari szűrőberendezések gyártásának megszüntetése miatt Nagykanizsán lesz a legnagyobb mértékű a leépítés: több mint 1400 dolgozójától válik meg a GE. De a váci üzemet egy az egyben bezárják.

A gyártás megszüntetése miatti leépítés hatása tovagyűrűzik a beszállítókra is, meg persze a költségvetés is súlyos milliárdoktól esik el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?