Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Nagyobb végkielégítést kaphatnak a GE-től elbocsátott dolgozók

2009.11.24. 07:23 Módosítva: 2009.11.24. 07:27
Várhatóan magasabb végkielégítést és több juttatást kapnak majd a General Electric (GE) Hungary Kft. nagykanizsai gyárából elbocsátandó dolgozók.

Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: a leépítések idejére szóló kollektív szerződést még nem írták alá, de várhatóan magasabb végkielégítést, több juttatást és átképzési segítséget, valamint az új munkába álláshoz nagyobb támogatást kapnak az elbocsátott dolgozók. A megállapodás a jövő évi leépítésekre koncentrál, a 2011-es elbocsátásokra vonatkozóan pedig az elvekről állapodnak meg.

Mint beszámoltunk róla, a GE október végén jelentette be, hogy két év alatt közel 2600 dolgozót bocsát el. Ezzel munkavállalóinak durván negyedétől megválik a multinacionális cég Magyarországon. Az elbocsátások főleg a szakmunkásokat érintik majd, de a menedzserekkel bezárólag minden szinten érezhető lesz az átszervezés hatása, közölték a GE vezetői.

A hagyományos villanyégők és ipari szűrőberendezések gyártásának megszüntetése miatt Nagykanizsán lesz a legnagyobb mértékű a leépítés: több mint 1400 dolgozójától válik meg a GE. De a váci üzemet egy az egyben bezárják.

A gyártás megszüntetése miatti leépítés hatása tovagyűrűzik a beszállítókra is, meg persze a költségvetés is súlyos milliárdoktól esik el.