Mi lesz a GE magyarországi izzógyáraival?

2009.10.14. 11:21 Módosítva: 2009.10.14. 16:22
A parlament munkaügyi bizottsága tájékoztatást kért arról, milyen tervei vannak a General Electricnek a magyarországi fényforrásüzletág jövőjéről. A szokatlan bizottsági meghívót az indokolhatja, hogy nyáron a hazai fényforrásgyártás leépítéséről jelentek meg hírek, bár információink szerint erről azóta sem született döntés.

Tájékozódás a globális fényforrás iparág helyzetéről és a General Electric fényforrás üzletágáról – ez a némileg megdöbbentő napirendi pont is szerepel a parlament munkaügyi bizottságának csütörtöki ülésén. Az elmúlt négy évben a parlamenti szakbizottság egyetlen céget sem idézett be, hogy tájékoztatást kérjen tőle üzleti terveiről és kilátásairól.

Demonstráció csütörtökön

A Liga szakszervezeti konföderáció szerdán, cikkünk megjelenése után adott ki közleményt arról, hogy csütörtökön az ország több városában, ahol a GE fényforrásüzletágának gyárai működnek, demonstrációt tartanak. Vácon, Újpesten, Zalaegerszegen és Hajdúböszörményben lesznek tiltakozások, mind a négy helyen délután kettő és három között.

Jogi értelemben vélhetően nem is kötelezhetné a vállalatot egy országgyűlési bizottság ilyen beszámolóra, ám az amerikai érdekeltségű cég tudomásunk szerint részt vesz a bizottsági ülésen. Beszámolnivalója azonban egyelőre nemigen lesz, ugyanis a tevékenység visszafogásáról és a létszám csökkentéséről – amikről nyáron jelentek meg az első hírek – tudomásunk szerint egyelőre még nem született döntés.

A GE ügye nem olyan súlyú, hogy azzal parlamenti bizottságnak kellene foglalkoznia. Azonban megfelelő alkalmat kínál a képviselőknek a tájékozódásra és arra, hogy további ösztönzőket kapjanak a hazai szakképzés színvonalának erősítésére – mondta Báti Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnökségi tagja, a szervezet munka- és oktatásügyi bizottságának elnöke.

Nagyon nehéz a helyzet

Senki nem tagadja, hogy nagyon nehéz a helyzet, ezért is fontos, hogy megfelelő párbeszéd alakuljon ki a munkaadói és munkavállalói oldal között. Az AmCham tagjai és partnerei, köztük a General Electric is, mindent megtesznek a negatív hatások csökkentéséért, például különböző javaslatokat fogalmaznak meg a versenyképesség növelésére – fogalmazott a szakértő.

Báti, aki csütörtökön részt vesz a parlamenti bizottság ülésén, azt mondta: az elmúlt húsz év Magyarország számára egy sikertörténet abból a szempontból, hogy itt kialakult egy erős, exportra termelő high tech ipar, amely az elektronikai gyártásban, a jármű-, gyógyszer- és villamosgép-gyártásban hatszázezer nagyon jól képzett dolgozót foglalkoztat. Az viszont, hogy egy ilyen erős, exportorienált ipari ország lettünk, azzal is jár, hogy a mostani válság hatása és következményei alól Magyarország nem tudja kivonni magát.

Így kezdődött

Azt július végén jelentette be egy szakszervezeti vezető, hogy fényforrásüzletágában Magyarországon foglalkoztatott több mint 8000 General Electric-dolgozó közül akár ezreknek veszélybe kerülhet az állása, miután a cég a termelés leépítésére készül. Az átszervezés összefüggésben lehet azzal, hogy ez év szeptemberétől az Európai Unióban nem gyártható és forgalmazható 100 wattosnál nagyobb teljesítményű hagyományos izzó.

Kalocsai Kinga, a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletágának kommunikációs igazgatója akkor a szakszervezeti bejelentésre reagálva azt mondta, hogy a gazdasági helyzet és a jogi szabályozás is változik, amelynek hatását egyelőre nem látják.

A General Electricnek Magyarországon összesen mintegy 14 500, ezen belül a fényforrás üzletágának nyolc gyárban (két budapesti, váci, ózdi, hajdúböszörményi, zalaegerszegi, nagykanizsai és kisvárdai), valamint budapesti európai technológiai központjában nagyjából 8500 dolgozója van. Egy esetleges létszámcsökkentésnek az adna különleges felhangot, hogy a cég idén tavasszal 7784 dolgozóra kapott az államtól 654 millió forintnyi munkahelymegőrző támogatást. Ennek fejében október 4-ig nem nyúlhattak a létszámhoz, október 5-e után viszont a korábbi támogatás már semmiben nem köti a GE kezét.