Kétmilliárdos adósság a salgótarjáni öblösüveggyárban

2009.11.26. 07:45
Meghirdette eladásra a kétmilliárd forint adóssága miatt felszámolásba került R-Glass Hungary Üvegipari Kft. saját gyártású készletét a felszámoló. A cégtől minden dolgozót elküldenek. Korábban már a gázszámlát sem tudták kifizetni, így az utolsó kemencét is le kellett állítani.

A most meghirdetett készletre az ajánlatokat december 7-ig lehet beadni. A vagyonértékelés befejezése után hamarosan meghirdetik az öblösüveggyár ingatlanjait és eszközeit is, írja a Napi Gazdaság.

A felszámoló szerint azonban van még esély a gyár újraindítására, Balázs Miklós felszámolóbiztos egyébként októberben az Indexnek is ezt mondta. Az akkori állapotokhoz képest azonban súlyos problémát jelent, hogy, miután a cég nem tudta a gázművekkel kötött megállapodás szerint fizetni a gázszámlát, elzárták a gyárban a gázt. Emiatt le kellett állítani az utolsó, a felszámolás idején is termelő nagy kemencét. Most részben az akkor még előállított készlet értékesítéséről született döntés.

A Napi emlékeztet arra, hogy 2005-ben is egy felszámolási eljárásban vette meg a gyár ingatlanjait és eszközeit a szlovákiai R-Glass s.ro. szlovák magánszemélyekkel közösen. A gazdasági válság miatt drasztikusan visszaesett az R-Glass rendelésállománya.

Idén nyáron a társaság gázszolgáltatója a több mint 400 millió forintos tartozás miatt leállította a szolgáltatást, amit ezt követően újraindítottak, ám október végén ismét, egyelőre véglegesnek tűnő módon, leállítottak. November elején a felszámoló bejelentette a még megmaradt 270 dolgozó csoportos létszámleépítését, az ő fizetésüket már korábban is csak a bérgaranciaalap bevonásával tudták biztosítani.

A felszámoló eredeti tervei szerint a gyár működtetését fix díjért bérbe adnák egy megfelelő szakértelemmel rendelkező cégnek. Így az R-Glass mentesült volna a veszteséges működés kockázatától. A reorganizáció végén pedig egy szakmai befektető folytathatja tovább a salgótarjáni pohárgyártást, amire - miután Európában szinte alig maradt öblösüveggyár - nagy igény van jelenleg is.