Távozhat az MNV második embere

2009.12.02. 12:59 Módosítva: 2009.12.02. 13:49
Távozna posztjáról Benedek Fülöp, a Nemzeti Vagyonkezelő második embere, miután első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Oszkó Péter pénzügyminiszter menthetné fel pozíciójából Benedeket, akivel honlap találkozik.

Felajánlotta lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese – értesült az MR1-Kossuth Rádió. Benedek Fülöpöt erre a posztra a mindenkori pénzügyminiszter nevezi ki, és ő is mentheti fel. Benedeket a megelőző pénzügyminiszter, Veres János helyezte mostani posztjára. Mivel Oszkó Péter jelenlegi tárcavezető Brüsszelben tartózkodik, és csak késő este tér vissza, nem tudni, elfogadja-e a lemondást.

Az Indexnek a tárca sajtófőnöke, Pichler Ferenc azt mondta, hogy a miniszter holnap találkozik Benedek Fülöppel.

Benedek Fülöpöt – aki jelenleg az agrárügyekért felel a vagyonkezelő vezérigazgató-helyetteseként – a Heves Megyei Bíróság kedden hivatali visszaélésben bűnösnek mondta ki, és nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint Benedek Fülöp három éve, az agrártárca szakállamtitkáraként hatalmi helyzetével visszaélve eljárt annak érdekében, hogy egy állami tulajdonú pákozdi ingatlan külföldi vállalkozói tulajdonba kerüljön.

Az MR1-Kossuth Rádió kereste Benedek Fülöpöt, de nem érte el. A vagyonkezelőtől sem kívánt nyilatkozni senki.

Benedek Fülöp a szocialista kormányok idején mindig fontos posztokat töltött be a közigazgatásban, bár politikus sosem volt. Tanácsadóként azonban dolgozott az MSZP agrármunkacsoportjánál. Ha valóban felajánlotta lemondását, az nem váratlan, hiszen ilyen magas rangú köztisztviselőt még nem ítélt el bíróság. Az ítélet még nem jogerős.