Aliz
6 °C
14 °C

Újra sztrájkolni fognak a vasutasok is

2010.01.11. 13:17 Módosítva: 2010-01-11 13:36:51
A BKV-s buszsofőröket támogató szolidaritási sztrájkot tart kedden a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete – jelentette be hétfőn Gaskó István elnök. A vasúton határozatlan idejű munkabeszüntetés lesz, de még titok, mikortól. Mivel a VDSZSZ-sztrájkok általában a budapesti fejpályaudvarok lebénulását eredményezik, ha kedden elkezdik, akkor a fővárosban még nehezebb lesz közlekedni.

Határozatlan idejű szolidaritási sztrájkot hirdet a VDSZSZ a BKV-val, azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mikortól – mondta el Gaskó István. A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva elmondta: elkézelhetőnek tartja, hogy már keddtől beszüntetik a vasutasok a munkát, de a BKV dolgozóinak tervzett sztrájkja alatt szervezik saját munkabeszüntetésüket – írja a Független Hírügynökség.

A VDSZSZ azt közölte: kezdeményezték a MÁV-cégcsoport illetékesével, a MÁv-Start menedzsmentjével a tárgyalást a még elégséges szolgáltatásról. A megbeszélést hétfőn délután fél ötre hívták össze.

A korábbi sztrájkok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a VDSZSZ-hez tartozó vasutasok a kelet-magyarországi vonalak mellett leginkább a fővárosi fejpályudvarokon erősek. Így ha tényleg kedden lesz a munkabeszüntetés, akkor az várhatóan jelentősen megnehezíti a Budapesten belüli vasúti közlekedést éppúgy, mint az elővárosi vonatok bejutását a fővárosba.

Ezt megerősítette Gaskó István VDSZSZ-elnök nyilatkozata is, miszerint elsősorban Budapest környékének vasúti közlekedésre koncentrálnak majd, de a munkabeszüntetés hatással lesz az ország egész vasúti közlekedésére.

Gaskó István arról is beszélt: Magyarországon súlyos munkaügyi konfliktusok alakultak ki az utóbbi hetekben. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a BKV, a harmadik legnagyobb munkáltató cég Magyarországon kollektív szerződés nélkül foglalkoztassa a dolgozókat – mondta a VDSZSZ (és egyben a Liga szakszervezeti konföderáció) elnöke. Arról is beszélt, hogy a szolidaritási sztrájknak kellő támogatottsága van a vasutasok körében. Fontosnak nevezte, hogy a magyar munkavállalók kiálljanak egymásért.

A VDSZSZ a buszsofőrök keddi sztrájkját támogatja a meghirdetett munkabeszüntetéssel. A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak – ezt érezhették is, amikor a múlt héten tömeges járatkimaradásokat és késéseket okoztak a buszsofőrök azzal, hogy betartották a szabályokat.

A BKV és a szakszervezetek folyamatosan tárgyalnak, eddig eredmény nélkül. Legutóbb hétfőn délelőtt volt egyeztetés, délután még egy újabb kör várható, ha az is eredménytelen lesz, kedden leáll a fővárosi buszközlekedés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?