Csalás miatt nyomoz a rendőrség a PPO-ügyben

2010.01.13. 18:30 Módosítva: 2010.01.13. 18:30

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya szerdán nyomozást rendelt el csalás bűntett elkövetése alapos gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen - jelentette be a rendőrség.

A nyomozók már intézkedtek a cég iratainak és az online vásárlókkal kötött szerződéseinek beszerzéséről, valamint felvették a kapcsolatot a cég vezetőivel, akiket a napokban meghallgatnak az esetekkel kapcsolatban.

A rendőrség hangsúlyozta: eddig 300 feljelentés érkezett hozzájuk, de nincs szükség arra, hogy az akár több tízezer sértett mindegyike jelentkezzen. A nyomozásban minden tranzakciót megvizsgálnak, így minden esetben eldől, jogos volt-e a levonás, függetlenül attól, hogy az érintett tett-e bejelentést.

A százmilliós húzás

Mint arról több cikkben beszámoltunk, a ppo.hu oldalt üzemeltető cég hétfőn terhelte meg egyelőre ismeretlen számú, de gyaníthatóan tízezres nagyságrendű ügyfélköre tagjainak számláját 2490 forinttal. A cég online fizetéssel kínált egyebek között autópályamatricát, de szolgáltatását korábban ingyenes csomagban is biztosította, később pedig a kártyák regisztrációjához kötötte ki. A ppo.hu aztán az év végén anélkül módosította az általános szerződési feltételeket (ÁSZF), hogy arról az ügyfeleket a belső levelezésen kívül bármilyen módon értesítette volna - legalábbis ez derült ki a szerkesztőségünkbe érkező panaszáradatból.

Így azok, akik korábban akár egyetlen tranzakció kedvéért regisztráltak, azzal szembesültek: az ÁSZF változása nyomán nekik kellett volna lemondani a szolgáltatást, ha nem akarták, hogy a cég automatikusan egy fizetős csomagba sorolja át őket, de értelemszerűen erről ők nem is tudtak, amíg hétfőn meg nem jelent a bankszámlájukon a terhelés. Érdekesség, hogy a ppo.hu az oldala karbantartását éppen hétfőre időzítette, így aznap a reklamációkat sem fogadták. A cég aznap este még nyilatkozó vezetője szerint ők szabályosan jártak el, az elmúlt napokban azonban további kérdéseinkre nem válaszolt, visszahívását is hiába vártuk.

Az ügyletből az Index becslése szerint akár 100 millió forint feletti egyszeri bevételre tehetett szert a cég.