Judit
3 °C
7 °C

Három kicsi lépés jön még

2010.01.21. 07:51
Ha a kamatcsökkentési tempó 50-ről 25 bázispontra való csökkentésének valóban az volt az egyik oka, hogy megakadályozza a túlzott piaci várakozások okozta turbulenciákat, akkor valószínűleg sikerrel járt a jegybank. A Portfolio.hu felmérésének eredménye ugyanis azt mutatja, hogy az idén már csak háromszor esik neki a kamatoknak a monetáris tanács, akkor sem túlságosan nagyon. Januárban 6 százalékig mérsékelheti a testület az irányadó rátát, a márciusban kialakuló 5,5 százalékhoz pedig talán év végéig hozzá sem nyúl - vélik a szakértők.

Talán csak a sok bizonytalansági tényező miatt egymásba kapaszkodás, talán a közös szemlélet okozza, de kétségtelen: meglehetősen egységesek a piaci szereplők az idei kamatpályával kapcsolatban. Miután decemberben 25 bázispontos lazítási tempóra állt vissza a tanács, a közgazdászok úgy látják, ezt megőrizve januárban 6 százalékra, majd további két lépcsőben márciusig 5,5 százalékig vágja vissza a kamatokat a jegybank.

"Bár a forint utóbbi időben látott, meglehetősen erős teljesítménye alapján akár egy jelentősebb, 50 bázispontos csökkentés is elképzelhető volna, a piacok ezt még nem árazzák teljes biztonsággal. Véleményünk szerint a jegybank semmiképp sem akarna a várakozásokat meghaladó mértékben csökkenteni (bár tere volna rá), hisz eddig is a kiszámíthatóságot és a fokozatos csökkentéseket helyezte előtérbe. A nemzetközi hangulatban már nagyobb a "mozgolódás", tehát bizonytalanabb a makrogazdasági és a piaci környezet, ilyenkor talán az óvatosabb, 25 bázispont mellett tenné le a voksát a tanácstagok többsége." - így érvel a negyed százalékpontos vágást jósoló előrejelzése mellett Barta György, a CIB Bank elemzője.

Kicsit más fókusszal, de hasonló következtetésre jut Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója is: "A 25 bázispontra való áttérés oka egyértelműen a görög, illetve dubaji eredetű kockázatkerülés volt, és ebben érdemi változás nem történt. A mostani 50 bázispont egyébként hibának minősítené visszamenőleg a múltkori 25-öst, tehát arcvesztést eredményezne." Ehhez csatlakozik Török Zoltán kicsit szigorúbb véleménye is: "A tanács decemberben átállt a 25-ös tempóra, egyelőre nincs semmi okuk ezen változtatni, akár a makrofolyamatokat, akár az inflációt, vagy épp az országkockázati felárat nézzük."

Ami meglepőbb lehet, hogy a viszonylag nyugodt piaci környezet ellenére a piaci szereplők többsége úgy gondolja, tavasz elején végletesen beszűkülnek a kamatcsökkentési lehetőségek. "A lazító ciklust az első negyedév végéig tudja majd folytatni a monetáris politika. Azt követően a fejlett országokban a fiskális kiigazítás szükségessége illetve a likviditás szűkítése csökkenteni fogja a feltörekvő piacok eszközei iránti keresletet, ami megköti majd az MNB kezét" - mondja Dunai Gábor. Az OTP elemzési központjának közgazdásza utóbbi kapcsán sorolja a megfontolásokat: "gondoljunk a januárban a várakozások szerint a célzóna fölé emelkedő brit inflációra, vagy Trichet ECB-elnök múlt heti kommentjére, illetve az amerikai és a kínai monetáris politika eddigi lépéseire."

"A folytatás részben a következő kormány gazdaságpolitikájától függ, ha hiteles euróbevezetési tervet tudnak felállítani, előbb-utóbb elkezdődhet a kamatkonvergencia" - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki utána sorolja a pro és kontra érveket, hogy jelezze, mennyire képlékeny a helyzet: "Arra is figyelni kell, hogy a nagy jegybankok az év vége felé feltehetően elkezdik a kamatemeléseket, ám ez várhatóan nagyon lassan megy végbe.

Ugyanakkor a kamatemeléseket akkor kezdhetik el, amikor a gazdaságaik már maguktól megállnak, ami viszont tovább erősítheti a kockázatvállalási hajlandóságot, így csökkenti a felárakat, ezért nem kell nálunk emelésre számítani. Viszont összességében mégis szűkítheti a mozgásteret. Az, hogy melyik tényezőnek lesz nagyobb hatása, ma még nem látható, de feltételezhető, ha a következő kormány hiteles gazdaságpolitikát tud felmutatni, egy kicsit lehet tágítani a mozgásteret lefelé."

Mindenesetre az elemzők óvatosságát jelzi, hogy a márciusi mélypontra és a decemberi szintre egyaránt 5,5 százalékos kamatot jeleztek előre, vagyis egyelőre nem látják a teret arra, hogy a választások utáni tovább folytatódjon a kamatcsökkentés. Ez mindenesetre figyelmeztető lehet azok számára, akik a gyorsan csökkenő kamatfelárban látják a költségvetési rövid távú gyors bővülését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?