Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az idén nem indul meg a lakáspiac

2010.01.26. 07:24
A finanszírozási stop mellett a hitelbedőléssel fenyegetett, ár alatt kínált újszerű lakások számának szaporodása lehetetleníti el az új lakások építését - állítják a szakértők.

A szokásos januári csendnél némiképp mozgalmasabb napokról számolnak be az ingatlanközvetítők. A csökkentett illeték beindította a keresletet, de leginkább csak az olyan újszerű lakások iránt, amelyeknek a tulajdonosa adósságcsapdába kerülve ár alatt hirdeti meg az ingatlant - mondja Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonos-vezetője.

Különösen az építésben élenjáró kerületekben, Angyalföldön és Ferencvárosban kaphatók tömegével 15 millió forint körül azok a nappali-hálós lakások, amelyeket tavaly vagy akár most is újonnan még 17,5 millióért árulnak. A 400 ezer forintos négyzetméterárak ebben a kategóriában 320 ezerre csúsztak vissza, ez az öt évvel ezelőtti szint, így nem csoda, ha az új lakások "labdába sem rúghatnak" - hangsúlyozta a Napinak a szakértő, hiszen árukat még a kötelezően megveendő garázs is növeli.

Az akciós kínálatot folyamatosan táplálja a törlesztést tovább vállalni nem tudók egyre bővülő köre. Emellett pedig még mindig piacon van legalább háromezer már átadott, de még el nem adott lakás - így még akkor sem lenne érdemes új projektet indítani, ha a finanszírozás helyreállt volna, ám erről sincs szó - emeli ki Nagy, aki szerint a hitelezési feltételek inkább tovább szigorodtak.

Ma már 50 százalékos önerőt és 40 százalékos előértékesítést is elvárnak a szerződéshez - ez pedig a gyakorlatban teljesíthetetlen. Mint mondja, az új lakásokat csak jelentős engedménnyel lehet értékesíteni, ehelyett többen bérleti konstrukciókkal próbálkoznak, amelyek közül a későbbi vásárlási elköteleződéstől mentes, egyszerű bérletek a legnépszerűbbek.

Nyögvenyelős, kivárásos első félévre számít Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. A második félévben azonban a hiteltől való szabadulás érdekében a kényszereladások száma meglódulhat - jegyzi meg. A felvetésre, hogy vajon valóban ez-e az utolsó olcsó vásárlást kínáló év, Kühne úgy reagált, hogy erre elég kevés az esély. Egyfelől a háromezres készlet felszívásához nem elég egy év, másfelől 2011 talán a stabilizáció éve lehet, ám ez korántsem jelenti a külföldiek érdeklődésének lényeges megugrását. Így érzékelhető áremelkedés még jövőre sem várható. A külföldiek inkább eladóként jelennek meg mostanában, csomagban árulják a hitellel terhelt lakásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!