Feljelent a Fidesz Posta-székház ügyben

2010.02.18. 15:43 Módosítva: 2010.02.18. 15:43
A Fidesz feljelentést tett csütörtökön a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében - jelentette be Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója Budapesten sajtótájékoztatón.

A Magyar Posta még 2007 januárjában vett bérbe 10 éves időtartamra egy irodaházat Budapest XIII. kerületében. A bérleti díj összege azonban a figyelembe vehető piaci árak alapján kiugróan magas, összesen körülbelül 13,5 milliárd forint, mondta Balsai.

Mint mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint gondos tárgyalásokkal és ajánlások beszerzésével az összeg fele, 6,6 milliárd forint megtakarítható lett volna. Kiemelte: szakértők szerint a Magyar Posta saját erőből, illetve hitelből saját tulajdonú székházat is építhetett volna. A Fidesz szerint fennáll a megalapozott gyanúja annak, hogy a Magyar Posta új székházának bérletével kapcsolatban olyan vagyonkezelési kötelességszegés történt, ami több milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott.

Mindezért a Fidesz szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette állapítható meg - jelentette ki a fideszes politikus.

Balsai István közölte: a Fidesz feljelentést tett a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt is. Mint hangsúlyozta, az egyetlen szabályos pályázatot benyújtó Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő mindössze négymilliárd forintot fizetett a Buda szívében fekvő, több mint 18 ezer négyzetméter alapterületű székházért.

Hozzátette: az ÁSZ megállapításai szerint a vételár négyzetmétere 215 ezer forint, ami szerintük meg sem közelíti a hasonló adottságú és fekvésű ingatlanok négyzetméterárait. Az ÁSZ szerint a reális ár alatti értékesítés miatt mintegy 3,5 milliárd forinttal kevesebb volt a bevétel - tette hozzá.

Balsai István közölte: a párt szerint maradéktalanul megvalósult a hűtlen kezelés törvényi tényállása, amelynek elemeit feljelentéseikben részletesen elemeztek.

Az ellenzéki képviselő elmondta azt is: az ÁSZ több mulasztást tárt fel jelentésében a vagyonkezelővel kapcsolatban is. Az ÁSZ szerint - közölte a képviselő - a tulajdoni jogkör gyakorlója nem teljesítette ellenőrzési kötelezettségét sem az új székház, sem pedig a régi székház ügyében. Emiatt a Fidesz szerint fennáll a vagyonfelügyelet vétkes kötelességszegésének gyanúja is.