A lemaradók közé tartozik Magyarország

2010.03.17. 13:01 Módosítva: 2010.03.17. 13:06
Átlag alatti gazdasági teljesítménnyel rendelkezik Magyarország az Európai Unió többi tagállamához viszonyítva, a visegrádi négyek közül egyedüliként került az alsó kategóriába – derül ki az európai vállalkozói szervezetek szövetsége, a Business Europe által összeállított legfrissebb, Reform Barometer című rangsorából. Némi vigaszt nyújthat számunkra, hogy a dokumentum szerint nagyobb rugalmasságot mutat a magyar gazdaság.

A Reform Barometer elnevezésű lista fontosabb mutatószámok (termelékenység, beruházás, versenyképesség, közpénzügyek helyzete) alapján helyezi el az Európai Unió egészének, valamint Norvégia és Svájc teljesítményét a világgazdaságban. A rangsor segítségével megkülönböztethetőek az élen járó és a lemaradó európai országok, a dokumentum emellett kitér a növekedést akadályozó tényezők tárgyalására az egyes országokban.

A jelentés szerint nincs olyan uniós tagállam, amely minden tekintetben jól teljesítene. Az Európai Unióban az egy főre jutó GDP 5,8 százalékkal csökkent tavaly, ami meghaladja az USA-ban tapasztalt 4,6 százalékos visszaesést. Mindeközben az európai termelékenység leszakadása is fokozódott – számol be az eredményekről a Portfolio.hu.

A rangsor megkülönbözteti az átlag alatti, illetve az átlag feletti gazdasági teljesítménnyel bíró európai országokat, vagyis, hogy mely államok járnak az élen és melyek vannak lemaradóban. Ezek alapján Magyarország az átlag alatti csoportba került, a lista készítői ugyanakkor megjegyzik, hogy Bulgáriához és Franciaországhoz hasonlóan a magyar gazdaság nagyobb rugalmasságot mutat, mint a többi átlag alatti gazdaság.

A szűkebb régió országaihoz képest (a visegrádi négyekhez viszonyítva) sajnos leszakadást mutatunk, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is átlag feletti értékelést kapott a szervezettől.

A rangsort három csoportba sorolt mutatók alapján állította össze a Business Europe: termelékenység és versenyképesség; foglalkoztatás, munkaerőpiaci részvétel és ledolgozott munkaórák száma; közpénzügyi helyzet és fiskális fenntarthatóság. A legnagyobb előrelépést nem meglepő módon a költségvetés egyenlegében tudta Magyarország felmutatni: 2009-ben a 11. helyen végzett ebben a tekintetben, ami 11 hellyel jobb a 2008-as teljesítményünknél.