Kivégzi a szuperbruttót a Fidesz?

2010.04.13. 07:20 Módosítva: 2010.04.13. 16:16
Nagyobb egyszerűsítést célzó intézkedéscsomag valószínűleg nem készül idén - felesleges is lenne, ha 2011-ben jelentősebb átalakításokban gondolkodik majd a kormány. Egy-egy elemet - például a szuperbruttót - azonban már idén meg lehetne piszkálni.

Sem a kényszer, sem a logika, sem a költségvetés nem ad okot arra, hogy még idén bármilyen komolyabb átalakítást eszközöljön az új kormány az adórendszerben. Ízelítőként azonban egy-egy elemet már idén meg lehetne piszkálni, vannak ugyanis olyan, a Fidesz által nemkívánatosnak tartott részei a rendszernek, amelyeket akár az ősszel ki lehetne iktatni – írja a Napi Gazdaság.

Ilyen lehet a senkinek sem meggyőző szuperbruttó, amely az idén januártól lépett a korábban megszokott számítási mód helyébe, s amelyről az Alkotmánybíróság is lényegében azt a véleményt formálta, hogy a kormánynak jogában áll nagyon bonyolult szabályokat alkotni. Ennek kivezetése azzal járna, hogy a most megkapott adócsökkentés elveszne, vagyis az alacsonyabb jövedelműek bére kisebb lenne jövőre.

A Fidesz-programnak ellentmond

Az eva kivezetése ellentétes a Fidesz programjával - mutat rá Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. A nemrég nyilvánosságra hozott programnak a 15. oldalán a következő szöveg szerepel: "Csökkenteni kell az adók számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét." Az eva megszüntetése egyáltalán nem szolgálná az egyszerűsített adózási módok szélesítését – húzza alá Ruszin Zsolt.

A majdani átalakítás beharangozója lehet az is, ha még az idén kivezetik a "furcsa" adókat, az evát és az ekhót. Nagyobb egyszerűsítést célzó intézkedéscsomag valószínűleg nem készül idén - felesleges is lenne, ha 2011-ben jelentősebb átalakításokban gondolkodik majd a kormány.

Ami még átírhatja a szabályokat, az olyan külső tényezőknek lehet köszönhető, mint az Alkotmánybíróság esetleges határozatai, a testület előtt ugyanis több az adótörvényeket érintő ügy is fekszik. Egyelőre nem kezdték el tárgyalni a tevékenységre jellemző kereset ügyében benyújtott indítványt.

A törvény szerint a vállalkozóknak tevékenységük után nem a minimálbér vagy annak duplája, hanem az adott tevékenység esetében elvárható jövedelem után kell járulékot és adót fizetniük. Az indítványozók szerint ezt lehetetlen pontosan megállapítani.

Szintén az Ab előtt van egy építményadóval kapcsolatos kifogás - ezt már elkezdték tárgyalni -, a beadvány a teljes építményadóztatást tartja aggályosnak. Márciusban kezdte meg a testület a vagyongyarapodási vizsgálatok ügyének tárgyalását is, Szabó Máté, az állampolgári jogok ombudsmanja indítványára.

Az ombudsman azt kifogásolta, hogy az ilyen ellenőrzéseknél megfordul a bizonyítási teher: a vizsgálat alá vontaknak kell bizonyítaniuk, hogy nem követtek el adóelkerülést.