Palócz: 300 milliárdos mozgástere lehet az új kormánynak

2010.04.14. 08:14
Az önkormányzati szektor átalakításának első ütemét lehet idén elindítani, amennyiben ennek meg lesz a parlamentben a kétharmados támogatottsága - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva szólt arról is, a közigazgatás átalakítása során ugyan több év alatt több tízezren elveszíthetik az állásukat, de ők - az adóreform és a vállalkozások megerősítése miatt - könnyedén el tudnak majd helyezkedni a magánszektorban.

A Kopint-Tárki számításai szerint a jelenlegi rendszer változatlansága mellett 4-4,5 százalékos államháztartási hiány várható - közölte az InfoRádióval a vezérigazgató. Palócz Éva kiemelte: 5-5,5 százalék körül hiányt az IMF és a befektetők még elfogadnának, amennyiben látják a pozitív tendenciákat, vagyis idén még 300 milliárd forintos mozgástere lehet az új kormánynak.

Egy teljes önkormányzati reformot rövid idő alatt nem lehet végrehajtani, de az első néhány lépést meg kellene tenni - vélekedett a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Kifejtette: az önkormányzati reform alatt a képviselők és önkormányzatok számának csökkentése mellett szélesebb változtatást ért, amely tartalmazza az egészségügy és az oktatási rendszer átalakítását, a központi kormányzat és az önkormányzatok közötti feladatmegoszlás újragondolását. Sok területen centralizálni kellene, ezzel lehetne megtakarítani - tette hozzá.

Palócz Éva szerint rövid távon nem hozhat megtakarítást a bürokrácia csökkentése, mert a közigazgatás karcsúsításának egyszeri költségei és a megtakarítás kiegyenlíti egymást. Ugyanakkor a vállalkozások feltételeinek, az üzleti környezet javítása rövid idő alatt kedvező változásokat hozhatna - vélekedett.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója bizakodó a leendő új kormányzat elképzeléseit illetően. A közigazgatás átalakítása során ugyan több év alatt több tízezren elveszíthetik az állásukat, de ők - az adóreform és a vállalkozások megerősítése miatt - könnyedén el tudnak majd helyezkedni a magánszektorban - hangsúlyozta.