Visszatérnek a hatósági árak

2010.06.15. 10:06
Nagy meglepetést nem okozva az Országgyűlés tegnap elfogadta a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvénymódosításokat.

Az eredeti javaslathoz képest a módosítások útján igyekeztek kedvezni a távhőfogyasztóknak is. Az új árszabályozások kidolgozásáig nem változnak majd a villany- és gáztarifák.

Mint ismeretes, az új kormányzat első akciótervének részeként Orbán Viktor nemrég bejelentette, hogy moratóriumot rendelnek el a lakossági energiaárakra annak érdekében, hogy a kabinetnek legyen ideje egy új árképzési metódus kidolgozására. Ezzel az egyetemes szolgáltatásban érvényesülő árak ismét visszakerültek az illetékes miniszterhez, jelen esetben Fellegi Tamáshoz, aki a régi közüzemi rendszerben megszokott módon rendelkezik majd az egyetemes tarifákról. A moratórium addig lesz érvényben, amíg a Magyar Energia Hivatal részvételével ki nem dolgozzák az új árképzési eljárásokat.

Az eredeti törvényjavaslathoz képest történt módosítás is, aminek értelmében a távhőszolgáltatók további egy évig vételezhetnek majd gázt az egyetemes szolgáltatás keretein belül, amelyre egyébként idén július 1-től már nem lett volna lehetőségük. A hatályos jogszabály szerint a távhőszolgáltatók ugyanis gázbeszerzés terén a szabadpiacra kényszerülnek, aminek eredménye, hogy gyakorlatilag valamennyi távhőszolgáltatónak van már megkötött gázbeszerzési szerződése valamely szabadpiaci gázkereskedővel.