Leáll a devizahitelezéssel az AXA

2010.06.22. 11:44 Módosítva: 2010.06.22. 12:01
Az AXA Bank Europe SA úgy döntött, hogy július 16-i hatállyal felfüggeszti a devizahitelezést Magyarországon – közölte a bank kedden. Elképzelhető, hogy idővel, ha olyanok lesznek a feltételek, eurós hiteleket újra adnak majd. Ezek egyébként most sem sokkal olcsóbbak, mint a forintosak.

Az AXA azokra a közelmúltban történt jogszabályi változásokra reagálva hozta meg döntését, amelyek gyakorlatilag befagyasztották a devizahitelezési piacot. A bank tisztában van azzal, hogy "az új kormány az új kezdeményezésekkel, valamint a lakossági devizahitelezés megszüntetésével a banki hitelportfóliók valutaszerkezetét kívánja javítani" – olvasható a közleményben.

Az AXA Bank emlékeztet: magyarországi fióktelepük tavaly a válság után "elsőként adott lendületet a forinthitelezésnek az átlátható, referenciakamatként a mindenkori 12 havi BUBOR értékéhez kötött kamatozású Hazai jelzáloghitel 2009. szeptember 16-i bevezetésével". Szerintük ennek a jelzáloghitelnek a sikere is bizonyítja, hogy jó időzítéssel a helyes irányba mozdultak el. Ma már az AXA magyar fiókja a hitelek többségét forintban folyósítja.

A bank közölte azt is: a magyar piaci viszonyok és a jogi feltételek változása esetén készen áll arra, hogy felülvizsgálja az eurohitelezéssel kapcsolatos álláspontját. Különösen akkor történhet ez meg, ha "a szabályozás egészséges hatósági keretrendszert biztosít a védett euróhitelek számára".

A bank honlapján olvasható adatokból az látszik, hogy a forint- és az euróalapú hiteleik között már most is csekély különbség van, bár az eurós hitelek még valamivel drágábbak. Egy ingatlanfedezetű, de szabad felhasználású – tehát bármire költhető – 1 millió forintos hitel törlesztője 10 éves futamidő esetén forintalapú hitelnél havi 12 203 forint, míg eurósnál 13 155 forint; előbbi thm-je 11,08 százalék, utóbbié 10,99 százalék.