Meggondolta magát a kormány, nem akar lex Járait

2010.07.22. 15:42 Módosítva: 2010.07.22. 16:19
A kormány eddig tartotta magát azon szándékához, hogy a bankadó alól mentesüljenek a 2007 júliusa óta működő biztosítók, így a két Fidesz-közeli biztosító is. Az IMF és az EU tiltakozott, most a kabinet meghátrálni látszik. De lehet, hogy mégis lesz lex Járai.

Nem sokkal ezelőtt nyújtotta be az adócsomagot elkészítő nemzetgazdasági tárca, pontosabban annak vezetője, Matolcsy György az adó-salátatörvényhez a zárószavazás előtti módosító javaslatokat. Köztük van egy olyan korrekció, amely kivenné a pakkból a lex Járait.

Nem lenne lex Járai

A szóban forgó, pár órával a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslat elfogadása esetén a 2007 júliusa óta piacra lépő biztosítóknak is kellene fizetni bankadót. Így végül is nem mentesülne az extraadó alól a Fidesz-közeli személyek (Járai Zsigmond, Martonyi János, Szapáry György) nevével fémjelzett CIG Pannónia Biztosító Zrt., és a szintén a Fidesz-kormánnyal nemrég megállapodást kötő Wáberer Györgyhöz köthető Wabard Biztosító.

Ez azt jelenti: a kormány meghátrált, és hiába tűnt úgy az elmúlt két hétben, hogy a kabinet állhatatos az ügyben, és keresztül kívánja verni a lex Járait, végül is meggondolni látszik magát. Nem lehet véletlen, az IMF és az EU a hétvégén megszakított tárgyalásokon többek között a lex Járait kifogásolta, és idehaza is több támadást kapott érte a kormány. A lex Járai könnyen lehet, hogy tiltott állami támogatásnak minősült volna.

Tegnap felmerült, hogy a kormány esetleg visszavonná a lex Járait. Aztán ezt mai sajtóhír cáfolni látszott, sőt, nemrég maga Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány nem kívánja visszavonni a lex Járait. Most újabb fordulat állhat be az ügyben.

Mégis lehet lex Járai

De lehet, hogy nem az utolsó. A parlamenti szabályok szerint ugyanis ha egy benyújtott módosító javaslatot a benyújtója visszavon, akkor azt bármely képviselő sajátjaként ismét előterjesztheti és szavazást kezdeményezhet róla. Magyarán: most bár a kormány látszólag visszavonná a lex Járait, de bármely - ésszerűen - kormánypárti politikus a sajátjaként ismét a parlament elé viheti a zárószavazáson, így akár az Országgyűlés el is fogadhatja és törvénybe iktathatja a lex Járait. Így a kormány fel tudná mutatni a nemzetközi szervezetek felé, hogy ő ugyan vissza akarta vonni a kifogásolt passzust, ám a képviselők akarata felülírta a kormányét.

Biztosat estefelé lehet mondani, úgy este nyolc óra felé juthatnak a honatyák az adócsomag zárószavazásához.

További módosítások

Néhány érdekesebb módosítás van még a 25 oldalas mai csomagban, mindegyik a bankadót érinti. A hitelintézetek adókulcsát differenciálják, az eddigi szándékok szerint 0,45 százalékos kulcsot vetettek volna ki a tavalyi korrigált mérlegfőösszegre, a legújabb javaslat 50 milliárd forintos adóalapig 0,15, afeletti részre 0,5 százalékos kulcsot vezetnének be. Ezzel kedveznének a takarékszövetkezeteknek, így pedig feleslegessé válik a múlt héten elfogadott módosító javaslat, amely a 4000 lélekszám alatti településeken fiókokat üzemeltető pénzügyi szervezeteknek könnyítést adott volna, ez utóbbit most kivennék.

A biztosítók adókulcsát az eredetileg gondolt 5,2 százalékról múlt héten 5,8 százalékra srófolták, most pedig még tovább, 6,2 százalékra emelnék.

A pénzügyi közvetítők mentesülnének a bankadó alól.