Évek kellenek, hogy megszeressük a részvényeket

2010.08.16. 10:38
A válság miatt a lakosság kevesebb részvényt vásárol, a biztonságos befektetési lehetőségek népszerűbbek. A kockázatvállalási kedv visszatérésére még akár éveket kell várni, aki viszont tartós befektetési számlát nyit és 3-5 éves távon gondolkodik, az jól teszi, ha nem csak a bankszámlán halmozza megtakarításait.

„A gazdasági válság hatására 2008 végén tapasztalt zuhanó árfolyamok, valamint a pénz- és tőkepiacok gyenge teljesítménye megváltoztatta a különböző befektetési eszközök alkalmazásának arányát, amely csak részben állt helyre.  A válság óta csökkent a kockázatosabb vegyes illetve részvény eszközök alkalmazása, miközben folyamatosan növekszik a pénzpiaci eszközök népszerűsége. Az év második felében a tartós befektetési számla felfutása rendezheti át ismét a befektetési piacot” –mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Nemcsak a magyarországi, de a közép- és kelet-európai országok befektetőire általában jellemző, hogy nem igazán kockázatvállalók, azonban a magyarok még ezen a körön belül is a legkevesebb bizonytalansággal járó befektetések mellett szeretnek dönteni. „Egyértelműen látható, hogy a gazdasági és pénzügyi válság hatására minden befektetői típus elmozdult a biztonságosabb befektetési eszközök irányába, és ez a tendencia csak részben állt helyre, annak ellenére, hogy az elmúlt 12 hónapban a részvénypiacok már ismét jól teljesítenek” – magyarázta Horváth István.

Már a gazdasági válságot megelőzően is évről évre egyre nagyobb arányban választották a befektetők az egyik legbiztonságosabb befektetési formát, a tőke- és hozamvédett alapokat, amelyek a válság tetőpontján, a részvényárfolyamok zuhanásakor is megtartották értéküket. Az elmúlt egy-másfél évben, a részvénypiacok teljesítményének növekedésével ismét csökkent az arányuk, és visszaállt a válság előtti 15 százalék körüli értékre.

Eközben a pénzpiaci befektetések népszerűsége továbbra is töretlen, ma már a befektetések közel felét ezek teszik ki – mondta a pénzügyi szakember. A részvényeknél ez a tendencia éppen fordítva történt: a válság kirobbanásakor visszaesett a részvény befektetések aránya, ami annak tudható be, hogy a részvények a kockázatosabb befektetési eszközök közé tartoznak.

A tbsz miatt nőhet a részvények népszerűsége?

A tapasztalatok szerint a válságot követően akár évekre is szükség van ahhoz, hogy a befektetők ismét elmozduljanak a kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök irányába. A közeljövőben várhatóan a tartós befektetési számla (tbsz) lehet nagy hatással a kockázatvállalási hajlandóság változására - véli Horváth.

Mivel ezeknél a számláknál a tipikus, néhány hónapos befektetési időtartamnál hosszabb időtávban, leginkább 3 vagy 5 évben érdemes gondolkodni, ezért várhatóan a befektetők könnyebben elmozdulnak majd a kockázatosabb, de hosszabb távon nagyobb hozamot eredményező vegyes illetve részvény típusú befektetések irányába. Ez azonban akkor ajánlott, ha valaki biztos a legalább 3 éves befektetésben, és a kockázatvállalási képessége is megengedi. Már most több tízezer ilyen számla van a magyar piacon, de mivel a tbsz tovább növeli a befektetési lehetőségeket, a második félévben további felfutásra számítunk, ismét átrendezve ezzel a befektetési piacot” –mondta el a szakember.