Urbán: Jobb lenne egy újabb IMF-hitellel

2010.09.28. 11:54
Kedvezőbb lenne a helyzetünk, ha lenne egy újabb IMF-megállapodásunk, mert hamarabb csökkenhetne a kamatfelár és az adósság - mondta Urbán László.

Az államháztartási hiány csökkentése fontosabb, mint egy újabb megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, utóbbi azonban segítene a hitelesség visszaszerzésében - mondta Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóhelyettese az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Urbán László a műsorban úgy vélte, hogy hamarabb el lehetne érni a kamatfelár, ezzel pedig az adósságszolgálat csökkenését, ha új megállapodást kötne Magyarország az IMF-fel. (Urbán az első Orbán-kormány gazdaságpolitikai csomagjának kidolgozásában aktív szerepet vállalt, sokáig ő volt a pénzügyminiszteri poszt legfőbb várományosa, de egy elszólás miatt nem került be az 1998-as kormányba.) A közgazdász rövid idő alatt másodszor jelezte finoman, hogy nem volt szerencsés húzás a kormány részéről az IMF és az EU kiebrudalása. Urbánt még Bajnaiék jelölték az EBRD-be, de a mostani kormány is számított szaktudására, őt tették a Malév igazgatóságának elnökévé, azonban egy hónap után lemondott arról a posztról.

A nagyberuházások és az adócsökkentés a kiút

Az EBRD igazgatóhelyettese szerint a magyar gazdaság növekedését a nagyberuházások és a nagyobb foglalkoztatás segítheti. (Épp a múlt héten jelentett be az Audi, hogy egy új gyáregységet épít fel Győrben, közvetlenül 1800, közvetve pedig legalább még egyszer ennyi embernek adva munkát.) Az igazgatóhelyettes meglátása szerint Magyarországnak úgy kell egyensúlyoznia, hogy a közszféra adósságának csökkenő pályára állítása mellett adómérsékléssel, illetve a magáncégek beruházásaira támaszkodva indítsa be a növekedést, mert állami költekezésre nincs tér. A növekedésnek két motorja lehet, egyrészt a nagyberuházások, másrészt az adóterhelés, azon belül is az élőmunkát terhelő adók csökkentése - fogalmazott.

A szakember nem számít újabb válságok sorozatára, hanem fellendülésre számít. Hozzátette, hogy bár a kelet-európai felzárkózási folyamatot lelassította a válság, de a régió növekedési motorja - vagyis a termelékenységhez viszonyított alacsony bérköltség - továbbra is működik. A térségnek tehát komoly növekedési tartalékai vannak még akkor is, ha nem várható, hogy visszatérjen a 2004-2007 közötti, hitelboommal is fűtött gyors növekedéshez.

A MÁV átalakítását érdemes megfinanszírozni

Urbán elmondta: az EBRD készen áll arra, hogy a MÁV átalakítását komolyabb összegű hitellel segítse. Ehhez viszont az kell, hogy a közösségi közlekedés átalakítására olyan stratégia szülessen, amelynek révén az előre kalkulált állami támogatásokon túl ne történjen folyamatos veszteségtermelés. A közösségi közlekedés átalakítása már egy ideje sürgető egyébként, ezt vállaltuk az IMF-fel és EU-val kötött megállapodásban. A MÁV racionalizálásának másik indoka az, hogy a vasúttársaság évente több tízmilliárd forint hiányt termel és közel 200 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt, ez pedig időzített bombaként ketyeg a kormány számára.

Az egészségügy finanszírozásától az EBRD ódzkodik - mondta Urbán hozzátéve, hogy ez nem csak Magyarország kapcsán van így. Az energiaszektor viszont kulcsterület, ahol a több ország energiabiztonságát segítő beruházásokat és az energiahatékonyság javítását szolgáló fejlesztéseket finanszírozza az EBRD - mondta Urbán a közrádióban.